in

Главният прокурор поиска снемане на имунитета на народен представител

Днес, 24 март 2017 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане на Николай – Емил Шопов като обвиняем за престъпление по чл. 345 ал.2 от НК. Николай – Емил Шопов е кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в хода на разследване, наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП).
На 23.03.2017 г., около 15.40 ч. на бул. „Черни връх“ в град София е възникнало пътно-транспортно произшествие между лек автомобил м.„Рено-Клио“ и мотоциклет марка „Хонда“, при което мотоциклетът се е ударил в лекия автомобил.

Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Николай – Емил Шопов. На пристигналите на място полицейски служители Шопов е представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от САЩ.
Николай – Емил Шопов е бил отведен в полицията, където е задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР.

Полицейските органи са започнали бързо производство за престъпление по чл. 345 ал.2 от НК, в хода на което са извършили проверка в официалната интернет-страница на ЦИК. След като установили, че Николай – Емил Шопов е кандидат за народен представител, незабавно го освободили.

Събраните от СГП до настоящия момент доказателства сочат, че извършено от Николай -Емил Шопов престъпление е от общ характер – по чл. 345 ал.2 от НК.
Съгласно разпоредбата на чл. 345 ал.2 от НК с наказание лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева се наказва онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Публикувано от Дамян Дамянов