Категории: Варна

Тази вечер ФКЦ – Варна събира почитатели на полската култура

Реклама

Несъмнено полската култура е прекрасна, привлекателна и високо ценена в цял свят, също и в България. Светът на нейните символи е огромен, а многообразието на смисъла им – невероятно богато.

В неделя, 26-ти март от 19ч. в зала едно на Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе традиционен великденски органов концерт със съдействието на Полския институт към Посолството на Република Полша в България.

В деня за политически избор на нацията за всички жители на морската столица ще се състои и едно мултикултурно събитие, а именно великденски органов концерт на изключителния полски органист професор Богдан Нарлох, който посещава България за първи път. В музикалната си програма, с която започва периода на светлите великденски прояви в града, изявеният в Европа концертиращ изпълнител е заложил в репертоара си емблематични за органовата школа произведения, както и съвременни творби, не така популярни и изпълнявани специално за варненската публика.

Концертът е съпътстван от изложба на полското държавно училище „Адам Мицкевич“ при Посолство на Република Полша в София, със седалище във Варна. Инициативата е по повод титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Нарича се „Символите на полската култура” и е проведен от полската общност с организиране на конкурс за ученици от българските училища във Варна. Изложбата представя силуети и произведения на полските художници, писатели, режисьори, както и известни места и символи на Полша с цел запознаване на българските младежи с историята на Полша в периода 20-ти, 21-ви век.

Най-голямата по площ във Варна книжарница, намираща се на територията на Фестивален и конгресен център също ще бъде част от изложението на полското изкуство. Там в този ден ше откриете издадените през последните години полски автори и ще можете да побеседвате с представителите на полското училище и полски културен институт.

Предстоящото събитие в празничната неделна вечер предвещава атмосфера и среда, презентиращи полската култура и европейски дух. Експонираната изложба, изложените книги и предложените изпълнения на гостуващия професор, преподавател, изпълнител и майстор на инструменти Богдан Нарлох обещават изключително преживяване в стила на органовата музика от бароковата епоха до днешни дни.

Очакайте една светла празнична вечер с класа и великденско настроение.

Изключителният полски органист БОГДАН НАРЛОХ гостува за първи път в България – изявен представител на европейската органова школа, Професор в Художествената академия в Шчечин и в Музикалния институт на Академията в Слупск, Полша. Освен като солист и педагог, той работи усърдно и като майстор в реставрирацията и строителството на този великолепен и уникален по своята същност инструмент – личност с многопластови интереси и активни проекти в областта на органовата музика, история и дух.

БОГДАН НАРЛОХ завършва Музикалната академия в Гданск в класа на проф. Леон Батор. Усъвършенства интерпретация на органовата музика при Милан Шлехта в Прага, Ги Бове, У. Шпанг-Хансен и др. В своята професионална реализация започва да преподава. В последствие вече дълги години е Директор на престижния международен органов фестивал в Кошалин и съвместно с проф. Марек Топоровски менажира ежегодните Общополски органови курсове, протичащи под патронажа на Министъра на културата на Полша .

Приносът на БОГДАН НАРЛОХ в областта на музиката се свързва не само с педагогическата си дейност. Популярен е най-вече с активните си концертни прояви – солови рецитали и проекти с камерни или симфонични оркестри. Добре познат не само в Европа, полският органист гастролира регулярно в Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Литва, Молдова, Германия, Норвегия, Румъния, Словакия, Израел, Русия.

В портфолиото си БОГДАН НАРЛОХ има издадени и аудиозаписи на CD, в това число с цел представяне и популяризиране на антични органови инструменти и презентиране на органовата музика от историческия регион в Северната част на Полша – Поморието. Една личност, изцяло обсебена от органа като присъствие както в църковния живот на разбичните общности и региони, така и в класическата епоха и до днес.

Неразривно свързана с концертната дейност е работата на БОГДАН НАРЛОХ по строителството и поддръжката на запазени във времето органови реликви – едно поприще, което Професорът – изпълнител и ценител е преоткрил за себе си съвместно с Института за опазване на старините в Полша.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес на места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно…

преди 2 часа

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 17 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 17 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 17 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 17 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 17 часа