in

12 любопитно-комични Великденски обичаи и поверия от цял свят

Светлият християнски празник Великден се чества от средата на второто хилядолетие. Интересен факт е, че всеки народ има свои традиции, свързани с Разпването и Възкресението на Божия син, пише epicenter.bg.

Ето някои от най-любопитните поверия от цял свят:

1. Нежната бяла лилия е символ на Възкресението в много държави по света.

2. Американските власти създават желирани бонбони във формата на великденски яйца по време на Гражданската война. Изобретението е подарък за войниците, далеч от близките си на празника.

3. Easter – Великден на латински. Произхожда от името на англосаксонската богиня Eastre, символизираща зараждането на живота, с което са свързани и яйцата.

4. За руснаците Великден е голям празник. Трапезата трябва да е богато украсена – ястията са толкова, колкото дни е спазван постът. Присъстват шарени яйца и зеленина.

5. На територията на Америка на празничния ден се консумира много сладко. За сравнение – количеството изядени лакомства е близко, до това на Хелуин.

6. В Гърция всеки ден от Страстната седмица се отслужва литургия. В полунощ в събота свещенникът поздравява миряните с: „Христос Воскресе.“ „Воистина воскресе“ е техният отговор. Традицията повелява запалването на огромен огън и печене на агне, към което задължително се сервират „кокореци“ – дреболиите.

7. В гореща Испания процесиите и пищните шествия са неизменна част от празника. Участниците са с качулки, които символизират сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят във всеки град и село. Някои съгрешили и търсещи покаяние вярващи дори влачат вериги от желязо.

8. Старовремска традиция се спазва от поляците. Мъжете не готвят цялата Велика седмица и не подхващат къщна работа. Според поверието, ако нарушат правилото – мустаците им ще побелеят.

9. Ние се „борим” с шарени яйца, а британците играят с тях. Забавленията включват търкаляне на продукта по стръмни хълмове. Яйцето, което достигне първо крайната си точка – печели.

10. Швейцарците вапцат не само яйцата, но и къщите си. Ако сте в страната около празника, не се чудете, че стените са жълти, бели и зелени. Приготвят се постни ястия, подобно на коледните. Голям картон, съдържащ бонбон замества традиционните великденски яйца.

11.Камбаните в църквите във Франция не бият на Разпети петък. Вярва се, че в този ден „политат” към Рим, за да се върнат в неделя за празника.

12. Момчета и мъже налагат нежните си половинки с украсени с ленти инструменти по стар обичай в Чехия и Слования. Практиката не цели нараняване на дамите, а насърчаване към поддържане на красота и отлично здраве през годината.

Публикувано от Дамян Дамянов