in

Три от промените, одобрени на референдума в Турция, влизат в сила незабавно

Три от 18-те точки в конституционната реформа, която беше одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от bTV.

Най-важната от тях ще позволи на президента Реджеп Тайип Ердоган да се завърне начело на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) като неин председател, посочва телевизията.

Друга точка предвижда преструктуриране на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, технически независим орган, отговарящ за назначаване, издигане в кариерата, дисциплиниране и уволняване на съдии и прокурори. Занапред той ще се нарича Съвет на съдиите и прокурорите, а броят на членовете му ще бъде намален от 23-ма на 13. Правосъдният министър и неговият заместник ще бъдат смятани за „естествени членове“ на този съвет, а от останалите 11 четирима ще избира президентът, а седем – парламентът. Новите членове ще бъдат избирани с мандат от четири години и възможност за еднократно преизбиране. Това следва да стане в 30-дневен срок.

Непосредствено ще бъде приложена и поправката, с която се премахват военните съдилища в Турция, отбелязва още НТВ.

Останалите ще влязат в сила, след като през ноември 2019 г. бъдат произведени едновременно президентски и парламентарни избори.

Публикувано от Дамян Дамянов