Категории: Варна

Комисия от НИНКН ще проверява 42 стари сгради във Варна

Реклама

Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще пристигне във Варна в периода 12-ти до 16-ти юни за оглед на 42 стари сгради, които подлежат на деклариране като недвижими културни ценности.

На място ще бъдат направени проучвания на обектите, след което трябва да бъдат изготвени предварителни оценки. Въз основа на тях се издава заповед на министъра на културата за статута на сградата, обясниха от дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“.

Огледи ще бъдат направени на обекти на улиците „Братя Шкорпил“, „Радко Димитриев“, „Цар Петър“, „Иван Драсов“, „Стефан Караджа“, ул. „Д-р Л. Заменхоф“, „Крали Марко“, бул. „Съборни“, бул. „Сливница“, ул. „Г. Раковски“, ул. „Цар Асен“, бул. „Княз Борис I“, ул. „Драгоман“, „Д-р Л. Заменхоф“, „Дебър“ и др.

През 2015г. Община Варна актуализира и разшири списъка със сгради, предложени за статут – паметник на културата. По данни на дирекция „Архитектура, градоуствойство и устройствено планиране“, списъкът от 1987 г. включва около 570 недвижими културни ценности. Към тях са добавени още 157 обекта, които чакат одобрение от НИНКН. На 70 от тези сгради е извършен оглед, но няма окончателно становище.

В края на април кметът на Варна изпрати отворено писмо до министъра на културата, в което призова експертите от НИНКН за активна работа с оглед защита на архитектурното богатство на Варна. Внесено е и предложение до Общинския съвет за създаване на общинско звено, което ще бъде част от националната система за опазване на културното наследство.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Във Варна спират тока в тези райони точно в почивната неделя

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди 37 минути

Пазете се: Във Варна има бум на ухапани от кърлежи

Стана ясно, че за 2 седмици близо 100 души са ухапани от кърлежи в област…

преди 41 минути

На крачка от голяма трагедия: Какво се случи със Сашко от Перник в събота вечер(ВИДЕО)

Стана ясно, че за кратко време Сашко от Перник отново се е загубил. Детето изчезнало…

преди 53 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес на места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно…

преди 3 часа

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 18 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 18 часа