Категории: Любопитно

14 храни, които непременно трябва да вкусите поне веднъж

Реклама

Ако за вас храната е страст и сте запален пътешественик, то текстът, който следва, е точно за вас. Има храни и места, които си заслужава да бъдат опитани поне веднъж в живота. А най-хубавото е, че не е нужно да похарчите цяла една заплата, за да се насладите на тези кулинарни шедьоври, някои от които струват стотинки и се продават директно на улицата.

Британският вестник „дейли телеграф“ наскоро публикува списък на онези 14 храни, които трябва да бъдат вкусени поне веднъж в живота. Разбира се, вкусът на британските редактори може да не съвпада изцяло с вашия, а и не е необходимо, но сме сигурни, че поне част от тези вкусни предложения ще напълнят устата ви със слюнка.

Ето ги и тях:

1. Пресни кокосови орехи, Санта Лусия
Водата от кокосовите орехи е богата на полезни хранителни вещества и е най-вкусна, когато се пие директно от черупката на коравия плод. На остров Санта Лусия само срещу няколко цента можете да се сдобиете с пресен плод, откъснат току-що от близката палма.

2. Гевреци, Ню Йорк
Няма друг геврек като геврека в Ню Йорк. Този местен градски специалитет е толкова популярен, че в интернет можете да откриете удивителен брой препоръки с какво да го комбинирате, за да изпитате максимално удоволствие от вкуса му. Според „Дейли телеграф“, нюйоркските гевреци вървят най-добре с крема сирене със зеленчуци.

3. Фурми, Оман
Фурмите не са просто храна в Близкия изток — те са гориво. Векове наред местните хора са разчитали на тези сладки, сочни плодове за прехраната си, тъй като изобилието от годни за консумация растение, не е сред характерните черти на тези сурови земи. И макар днес никой да не разчита на фурмите за прехраната си, те продължават да са крайъгълен камък в културата на Оман.

4. Пастеиш де ната, Португалия
Никъде по света сладкишът с яйчен крем (или пастеиш де ната) не е толкова вкусен, както в Португалия. А най-вкусният традиционен десерт в страната може да бъде открит в Pasteis de Belém в Лисабон. Славата на това място се носи толкова на далеч, че опашките за сладкия и добре изпечен сладкиш често се вие по целия тротоар.

5. Аперитив в Милано, Италия
Италианският град е вероятно най-доброто място за аперитив — ритуалът на поднасяне на коктейли в ранната част от вечерта в комбинация с привидно безкрайни плата от „безплатна“ храна. Според „Дейли Телеграф“ едни от най-изисканите аперитиви в града се предлагат в хотел „Булгари“.

Купите с ядки и маслини са най-баналната част от това кулинарно приключение, което може да ви предложи вкусно ризото, бурата и сочни парчета салам, съчетани с коктейл от джин, сервиран в чаша с размерите на главата ви.

6. Торта от миди, САЩ
Не сте живели пълноценно, докато не сте опитали тортата с миди в Роуд Айлънд. Това местно кулинарно творение, често се сервира със задушена риба с лук и подправки.

7. Пекински кнедли, Китай
Пекин предлага голямо разнообразие от кнедли с най-различни вкусове, кой от кой по-интересен и интригуващ — агнешко с моркови, свинско със зеле и свинско с чесън са може би най-традиционните варианти на това ястие.

8. Виенска торта Сахер, Австрия
Когато сте в Австрия сред задължителните неща, които трябва да поръчате за десерт е торта Сахер. В което и виенско заведение да се настаните, винаги ще ви предложат прясно приготвена и ароматна торта.

9. Суши и сашими, Япония
Няма начин да отидете в Япония и да не хапнете сурова риба. Можете да опитате тази традиционна японска кухня на изключително приемливи цени в някой от многобройните суши ресторанти, разположени около рибния пазар Цукиджи в Токио.

10. Зрели смокини, Испания
Сладките смокинови плодове са най-вкусни, когато току-що бъдат откъснати от дървото, все още горещи на лъчите на следобедното слънце. Според британския вестник най-хубавите смокини могат да бъдат намерени в Южна Испания.

11. Гофрети, Франция

Ако някога ви се случи да крачите по калдъръмените улици в стария град на Лил, посетете Meert, най-старата сладкарница във Франция, датираща от 1761 г. Независимо дали чакате на опашка пред гишето или сте седнали в декадентския салон, сред задължителните неща, които трябва да опитате са гофретите с пълнеж от мадагаскарска ванилия.

12. Пица в Неапол, Италия
Най-добрата пица в света е италианската. Тя е недостижима, за каквито и да е имитации.

13. Немски вурстове
Наденичките от Ваймар не са обикновени. Точната рецепта от столетия се пази в дълбока тайна, но е всеизвестно, че се правят от свинска или говежда кайма, подправена с риган и чесън. Най-вкусни са печени на скара и полети с горчица.

14. Джелато, Италия
Сладоледът е сред любимите храни на туристите, които посещават Италия. Трудно може да попаднете на лошо джелато, независимо в коя част на страната се намирате, така че се отдайте напълно на изкушението.

Източник: fakti.bg

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Хляб, но не съвсем: Откриха хиляди кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб (СНИМКИ)

От Агенция "Митници" съобщават, че митнически служители са задържали над 61 000 къса цигари, скрити…

преди 8 минути

Защо се развеждат българите и колко са разводите у нас през 2023 година?

От Националния статистически институт (НСИ) обявиха данни за браковете и разводите в България през 2023…

преди 30 минути

Един милион българи стягат куфарите за празниците: Какви са цените на нощувките по морето?

Туроператори обявиха, че отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден…

преди 39 минути

Голямо тържество за всички гости, по случай Великден, организират домакините на Emerald Beach Resort & Spa

Остават броени дни по най-големия и светъл празник на пролетта! Знаем, че всеки от нас…

преди 46 минути

На прага на лятото: Ще настане ли криза заради липсата на персонал по морето или проблемът ще бъде решен?

Известно е, че се намираме на прага на летния сезон, но браншът по морето е…

преди 49 минути

Възможно ли е резултатът от теста за коклюш да излезе неверен?

Лабораторните изследвания за коклюш са два вида - по PCR метода и серологични. Първите се…

преди един час