Категории: Любопитно

10 съвета как да спим спокойно през летните жеги

Реклама

Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги? Отговор на този въпрос дават международни експерти, цитирани от в. „Дейли експрес“ и в. „Дейли стар“, цитирани от „Дарик“.

1. Внимавайте с храната

Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни.

Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурова, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

2. Осигурете хлад за главата

Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да поставите за няколко минути във фризера спалното бельо и пижамите си, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да „замразите“ за кратко и възглавницата си.
сън жена легло

3. Не допускайте домашни любимци и полени в спалнята

Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което „върлуват“ полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се „намъкват“ в леглото и причиняват неприятности.

4. Забравете гушкането с партньора

Гушкането с половинката е гаранция за „задушна“ нощ. Имайки предвид, че човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите „соло“ в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня ви.
двойка сън легло

5. Почерпете опит от пещерните хора

Точно както са правили предците ни от отдавна отминали времена, така и ние можем да спазваме „пещерния“ принцип – мястото за сън трябва да е тъмно, тихо и хладно.

6. Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.

7. Не правете грешката да спите голи

Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.

8. Хладен душ преди лягане

9. Течности

Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

10. Третирайте точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си – китки, шия, глава. Ако наистина „умирате“ от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.

 

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Във Варна осъдиха баща за неплащане на издръжка на малолетното си дете

Баща беше осъден за неплащане на издръжка на малолетното си дете, съобщават за медия "Нова…

преди 3 секунди

Варненци се възмутиха от този тарикат в Морската градина

Варненци се възмутиха от мъж, каращ скутер по велоалея в Морската градина във Варна. "Без…

преди 28 минути

Събраха доказателства за жестокото убийство в курорта „Св. св. Константин и Елена“ от лятото на 2023 г. (ВИДЕО)

Днес административният ръководител на Окръжна прокуратура - Варна Красимир Конов даде брифинг съвместно с директора…

преди 30 минути

Това е момичето, починало на място при страшната катастрофа в Пловдив

Както ви съобщихме по-рано днес, зверска катастрофа се е случила в град Пловдив тази нощ,…

преди 2 часа

Ключова новина за пенсионерите в България: Ето какво решиха за пенсиите

Служебният министър-председател на България Димитър Главчев обяви, че пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в…

преди 3 часа

Нападнаха легендарен актьор на улица в Ню Йорк посред бял ден: Получил е оток на лицето

Изглежда никой не е в безопасност по улиците на Ню Йорк в наши дни, дори…

преди 3 часа