Категории: Варна

Божана Апостолова с първа премиера във Варна на „И нощта е слънце“

Реклама

28 юли, 18.00, Сцен Ротонда, Алея на книгата – Варна 2017 – ПЪРВА ПРЕМИЕРА

Харизматичната поетеса, писателка и издателка Божана Апостолова ще представи в рамките на Алея на книгата – Варна 2017 най-новия си роман „Нощта е също слънце“, изд. „Жанет 45“, 2017, който с изчерпания си само за няколко дни първи тираж се превърна в хубав прецедент за българското книгоиздаване.

Премиерата ще бъде на 28 юли от 18.00 часа на Сцена Ротонда, която все още помни вълнуващата среща с Божана Апостолова преди две години по повод излизането на томовете „Избрано“…

Поканата към Божана Апостолова за гостуване на Сцена Ротонда както преди, така и сега е отправена от Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

ЖЕСТОК И ИСТИНСКИ РОМАН
Почина съпругът ми Костадин Чонов и аз имах два пътя: или да се отдам на болката, или да грабна топче бели листа, за да се спася от самотата. Избрах втория път и дадох посока на онова, което най-често и най-ярко ме свързваше със съпруга ми цели 48 години.

С Божията милост – успях. Написах стихосбирката „За теб“, две детски книги от поредицата „Малката Божана“ и романа „Нощта е също слънце“.

За мен беше важно да напиша роман за любовта – онази голямата, истинската, защото любовта все повече ще изчезва в нашето съвременно материализирано общество. А мен (надявам се и вас) любовта ни е държала будни, живи, изправени, дори в случаите, когато съдбата ни е заключвала с катинар в орбита, различна от желаната – тема на романа.

Написах този роман със сърцето си. До няколко седмици той ще излезе с марката на Жанет 45. Реших, че е демагогия да ви го предлагам от името на друго издателство.

„Нощта е също слънце“ е роман за любовта, за човешките взаимоотношения в едно оръфано оскърбително време, на което всички принадлежим. Жесток и истински роман.
Приятно четене, скъпи приятели!
Божана Апостолова

РОМАН ЗА ЛЮБОВТА, КОЯТО МОЖЕ ВСИЧКО
В новия си роман „Нощта е също слънце“ Божана Апостолова разказва една вълнуваща любовна история. Вълнуваща, защото в известен смисъл е изключителна, макар героите да са привидно стандартни – талантлив художник и гимназиална учителка по руски език и литература. Но Тя и Той, изправени на ръба на своя нестандартен личен проблем, ще трябва да се справят не само с мрака в личния си живот, но и с хаоса на едно трудно време – времето на прехода, което ненатрапливо се превръща в третия главен герой.
Как да останем човеци, как да опазим достойнството си, доколко съдбата има власт над нас, кое е най-важното в живота ни – все въпроси, които авторката не просто маркира, а талантливо „разисква“ с нас върху 186-те страници на тази книга. И отговорът е винаги един: любовта.
Ако вярвате в това, вие сигурно ще си купите тази книга. А ако сте загубили вяра – тогава задължително си я купете! Ще ви подейства целебно.

Не е лесно да рисуваш като Пиер Сулаж – черно върху черно. Както и да напишеш такъв роман. Да потънеш до дъното на човешките мрачини, а да се озовеш в клоните на дърво, където се гонят слънчеви зайчета. Но любовта може всичко.
Любовта на Божана към човека – всеки един отделен човек – също може всичко. Може дори да разплаче и такъв „обръгнал“ професионален читател като мен. Благодаря й за тези сълзи. А нека литературоведите кажат дали това може да стане без талант.

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 22 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 23 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 2 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 2 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 4 часа