Категории: Варна

Варненци и добричлии предпочитат да се прибират от столицата през Бургас и Несебър

Реклама

*Снимка: „Флагман“

Дългогодишният депутат Павел Шопов обяви, че варненци и добричлии пътуват все повече през Бургас, когато се прибират от София по родните си места, предаде „Флагман“.

Той зададе въпрос на регионалния министър Николай Нанков по време на последния парламентарен контрол.

Питането на Шопов бе необичайно, тъй като той е депутат от Пловдив, а поиска информация за изграждането на четирилентовия път между Бургас и Несебър.

Той обаче обясни, че като народен представител от „Атака“ задавал същия въпрос три пъти в предишни парламенти, но решение така и не се намирало.

„Пътят добива все по-голямо значение, след като не се осъществява автомагистрала „Черно море”. Това е и предпочитаният вече за варненци и хората от Добрич маршрут за пътуване за хората от София до родните им места и то с пълно основание. Т.е. трафикът се увеличава”, каза Павел Шопов.

Министър Нанков отговори, че не просто се надява, а дори е оптимист, че това ще бъде последният въпрос на депутата в рамките на настоящия парламент по отношение на пътя между Бургас и Несебър.

Той обясни: „Причините, поради които модернизацията на участъка в цялост не е завършила към днешна дата, могат да бъдат обобщени в следните групи: трудоемки отчуждителни процедури, правилно споменахте, обжалване на процедурата за избор на изпълнител на строителство и строителен надзор на второ място, имаше моменти свързани със законодателни промени, настъпили в процеса на одобряване на инвестиционните проекти, трябваше тяхната преработка да бъде надлежно извършвана.“

Конкретно за отсечката при Ахелой Нанков каза: „Имаме уверението, че в рамките на следващите няколко седмици ще бъде оттеглена жалбата, за да може да стартира – тук има и финансиране за обхода и пълна проектна готовност за извършване на отчуждителни процедури за обхода на Ахелой.“

Министърът изясни подробно какво е положението и с другите междинни отсечки, които трябва да се изградят между Бургас и Слънчев бряг.

В репликата си депутатът Павел Шопов отново подчерта колко е важно пътят да бъде направен, за да се възползват и живеещите в София добричлии и варненци:

„Това е една от най-важните според мен строителни задачи в държавата, която има значение за туризма, трафика. До голяма степен ще реши и ще изнесе трафика за Варна и за Добрич през автомагистрала „Тракия”, както и става, защото хората правилно постъпват, пътувайки по този маршрут вече.”

Според Шопов явно гражданите на Североизтока предпочитат да пътуват по магистрала „Тракия“, продължавайки след това през Бургас и Несебър. А причината се предполага, че е недовършената магистрала „Хемус“, която трябва да свърже София и Варна.

 

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 42 минути

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 45 минути

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 2 часа

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 3 часа

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 3 часа