Категории: Любопитно

Как един писател напусна София и заживя във Варна, за да изпълни детската си мечта

Реклама

Кадър: bTV

Запитан дали е щастлив, рибарят отговаря с цитат на Марко Ганчев: „Не съм чак толкова глупав, за да съм щастлив“.

„Какво наричат успех? Като покажат преуспели българи по телевизията? Какво значи преуспели? Ами кажете забогатели българи и ги показвайте, ама какво му е преуспялото? Какво му е успехът, че е направил там един палат. Палатът гори по същия начин, по който гори барака като моята. Само че моята, като изгоря, за 18 дни направихме нова и пак влязохме“, казва той, пише btvnovinite.bg.

Коста не е построил луксозна къща и едва ли някога ще го стори, но преди четвърт век, с помощта на свои приятели, тухла по тухла, изгражда параклис в селището. Той носи името на свети Николай Чудотворец, небесния покровител на рибарите.

„Преди да влезеш в морето, да запалиш една свещичка, да се помолиш – ако не друго, да се върнеш жив и здрав. Защото не е хубаво да се молиш за риба. Има по-важни неща. За материални ценности е грехота да се моли човек, а и да се молиш, никой няма да те чуе. За здраве, за помощ, за съдействие, да те закриля Господ – за това се молиш. Не да забогатея, Боже дай ми да продам 10 кила риба днес“.

Коста е категоричен, че в морето няма кой друг да те закриля освен Господ. И за това е в параклиса всяка сутрин. След това изминава тесните стъпала до своята лодка – „най-красивата“, която сам е направил „от първата тресчица до последната“.

Рибарят поема към морския хоризонт и се слива с вълните, слънцето и писъка на чайките – неговото щастие.

„Онова не е живот. Това тук е живот. Онова е съществуване, борба за хляб. Как си представяш да ме затворят в апартамент, да ходя на работа от 8 до 18. Ние си носим проклятието. Кажи ми защо всяка козичка може да яде всички видове треви, дето растат, а човек – само това, дето го отглежда с 300 зора? Ами ето ти го проклятието на човечеството“, казва той.

Коста признава, че през последните години човек трудно може да се прехранва само с риболовство. С всеки изминал сезон рибата в морето ставала все по-малко. Но не се оплаква, а е благодарен за всеки един малко по-богат улов.

„Тежък е животът на този, който не си харесва работата. Работа, дето ти харесва, какво да ѝ е тежкото? Някой ден, като се върнеш рано сутринта с половин лодка пълни мрежи – ей такива щастливи дни кой ще ги изживее? Всяка вечер благодаря на Господа, че съм тръгнал според желанието си, а не според здравия разум. Основния въпрос преди 40 години беше: „Ти луд ли си?“ Даже майка ми, която е варненка, ме питаше „Затова ли се учи?“.

На финала на нашия разговор Коста завършва със съвета, че „разумът е много лош съветник в тези неща и трябва да се следва интуицията“. През този ден той не хвана нито една риба, но изживя поредните прекрасни моменти свободен в морската шир.

 

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва студен фронт: Какво ще бъде времето в неделя

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново…

преди 16 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Според православния календар, днес (28 септември) Православната църква почита паметта на Преподобния Харитон Изповедник и…

преди 18 минути

Температурите падат под нулата съвсем скоро

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,…

преди 25 минути

С какво време започва октомври

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и…

преди 2 часа

Безпрецедентна акция на полицията разгада мистерия с изчезнала жена

При безпрецедентна акция на служители от ОДМВР – Перник, за по-малко от 15 часа е…

преди 2 часа

Много е опасно да използвате чесънът по този начин

Както е известно чесънът има многобройни ползи за здравето.Този подправка не само добавя вкус към…

преди 2 часа