Категории: Варна

Днес във Варна откриват най-голямото арт изложение в България

Реклама

На 1 август се открива Международният панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”- най-голямото арт изложение в България.

Днес от 20. 00 ч. на сцена “Раковина” в Морската градина на Варна с концерт- спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще бъде открито най-голямото арт изложение в България- Международният панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”. Тази година панаирът се провежда за 21-ви път.

От 1 до 21 август в Морската градина на Варна ще се съберат талантливи майстори от цялата страна, които ще съживят българската история и традиции. Всеки посетител ще има възможността да види отблизо красотата на ръчно сътворените творби на иконописци, тъкачи, дърворезбари, кожари, медникари, бижутери, майстори на чанове, носии и прекрасни кукли. Варненци и гостите на града ще могат да наблюдават на живо и да изпробват различни български занаяти. Гостите на Панаира ще имат възможността да опитат традиционен български мед, както и вкусен шипков мармалад. В специално изградената галерия “Къщата на майсторите”, Асоциация “Булгарика” ще представи утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България.

Една от най-важните дейности на Асоциация „Булгарика“ е откриването, представянето и популяризирането на талантливи майстори. Десетки, вече световно известни автори, са били открити и представени за първи път на Международния панаир на занаятите и изкуствата. В проект „Открития“ тази година ще бъде представена атрактивната и изящна майсторка на плетива Анита Драганова, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Следвайки основната си мисия- да съхранява и развива българските занаяти и изкуства, Асоциация “Булгарика” представя още две направления в своята дейност. В Проекта “Да предадем занаят” заедно ще тъкат своите слънчеви черги едни от най-добрите български тъкачи, учили се един от друг. Големият майстор Веселин Фесчиев ще работи стан до стан със своята ученичка, прославила се в цяла България с изключителния си талант Дарина Апостолова.

До тях ще бъдат и нейните ученички, които също вече обучават тъкачи- Галя Николова и Милена Желязкова. Проектът “Родове” ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти- предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук … Потомствените майстори на художествено стъкло Боби Коруджиков и дъщеря му Габи Коруджикова ще демонстрират как Родът развива духа и таланта. “Изкуството лекува”-

На Международния панаир на занаятите и изкуствата Асоциация “Булгарика” подава ръка на Православия център за духовно обгрижване на наркозависими “Отвори очи”, който чрез обучения по иконопис, стенопис, грънчарство и изработка на сувенири реализира трудовата си терапия. В изградената Сувенирна палата, гражданите и гостите на Варна ще могат да гласуват за най-добрия сувенир.

Първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени на пресконференция на 18 август, на която журналистите и операторите ще определят кои ще са победителите в Конкурса „Сувенири”. От 1 до 21 август Варна ще пулсира с ритъма на българското сърце.

 

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди 25 минути

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 15 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 15 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 15 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 15 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 16 часа