Категории: Любопитно

Днес е необикновен ден. Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Реклама

Днес се отдава почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

През втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Императорът ги запитал за техния род, за имената и за вярата им. Отговор дала мъдрата майка. Кротко и спокойно тя заявила, че и тя и дъщерите й носят на себе си божественото име на Христа Спасителя. В заключение казала:

– Аз съм християнка! Ето скъпоценното име, с което мога да се похваля. С това име се хвалят и моите три дъщери!

Императорът я изслушал и се замислил. Отказал се да води разговор. Наредил майката и дъщерите да бъдат изпратени при една знатна римлянка, на име Паладия. На Паладия било поръчано да наблюдава непрекъснато цялото семейство, което след три дни трябвало да застане отново на съд пред императора.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На този ден по традиция, жените замесват пресни питки, които раздават за здраве, заедно с плодове, характерни за сезона и изобилстващи в градината. На масата се слага прясна питка и грозде.

Всеки проявява милосърдие към човек, изпаднал в беда – сиромах или сираче, а гостенин не се връща, дори и да е неочакван.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено, както и че добрият човек никога не остава сиромах, дори и да е беден.

Черпят всички, които носят имената: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен и сродни.

Голям празник е и за софиянци. Столицата отбелязва днес своя празник.

Началото на празника поставя тържествената сесия на Столичния общински съвет, на която по традиция се връчват почетните отличия на Общината.

В 11.30 часа започва официалната церемония по издигането на знамето на града пред храма „Света София“, където ще бъде отслужен и тържествен водосвет.

През целия ден в софийските паркове са планирани забавления за малки и големи.

Музеят за история на София, който навършва 2 години ще бъде безплатен до 20.00 часа.

На площад Бански от 11.00 часа ще може да се насладите на звуците на джаза.

В Столичния куклен театър, децата ще могат да гледат представления безплатно, като условието е местата да бъдат резервирани предварително.

В парка на Военната академия ще бъде открита изложбата „Живите динозаври“.

Софийският духов оркестър ще зарадва софиянци и гостите на града със свои изпълнения от 17.30 часа пред Народния театър. След това ще се проведе церемония по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Краят на тържествата пък символично ще постави огнено шоу пред театър „Иван Вазов“.

Честит празник!

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Задържаха мъж за отвличане на 19-годишна в България

34-годишен мъж е бил обвинен за отвличане и причиняване на средна телесна повреда на 19-годишно…

преди 12 минути

На 15 май без ток във Варна и областта остават тези райони

от 13.05.2024 г. до 17.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. Поради извършване…

преди 22 минути

Ето какво ще бъде времето по морето утре и къде в България ще има сняг

Според прогнозата на НИМХ през следващото денонощие облачността ще остане предимно значителна. Очакват се валежи…

преди 29 минути

Обрат с делото за убитата и намерена в куфар Евгения

Стана ясно, че е било отложено делото за убийството на 33-годишната Евгения. Причината за това…

преди 34 минути

От НСИ разкриха какво се случва с населението на област Варна

ОТ НСИ, Териториално статистическо бюро - Североизток предоставиха за медия "Нова варна" доклад на тема…

преди 39 минути

Взеха всичките спестявания на жена в България: Как да разпознаем измамниците?

От пресцентъра на ОДМВР-София съобщават за медия "Нова Варна", че жителка на Костенец е станала…

преди 45 минути