Категории: Варна

Откриха бюст-паметник на прочутия девненец доц. д-р Дичко Коларов в Девня (СНИМКИ)

Реклама

На тържествена церемония заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова и синовете на прочутия девненец доц. д-р Дичко Коларов откриха негов бюст-паметник в двора на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.

На събитието присъстваха десетки жители и гости на града, представители на местната власт, учени, общественици, журналисти и др. В чест на големия стоматолог и учен от днес Дневният център носи неговото име.

Заместник-кметът Донка Йорданова откри церемонията и направи кратка ретроспекция на жизнения и професионалния път на доц. д-р Дичко Коларов. От името на кмета Свилен Шитов, който е в задгранична командировка, Йорданова изказа чест и почитания към делото на доц. Коларов и поздрави неговите наследници – проф. д-р Златимир Коларов – ревматолог, писател, сценарист и преподавател в Медицински университет – София, и доц. д-р Росен Коларов – стоматолог, лицево-челюстен хирург, фотограф, художник и преподавател във Факултета по дентална медицина при Медицински университет – Варна.

Последва и песен за Девня в изпълнение на децата от вокална група „Изворче“ при Народно читалище „Просвета-1900“.

В приветственото си слово проф. д-р Златимир Коларов благодари на кмета Свилен Шитов за инициативата за увековечаване делото на личности с голям принос за развитието на града и на заместник-кмета – за перфектната организация на събитието. Проф. Коларов описа баща си като добър и състрадателен човек, който не се е възгордял от своето обществено положение и винаги е помагал на своите съграждани.

Макар че двамата му синове са родени и израснали в София, те прекарвали летните ваканции в Девня, от където са запазили цветни спомени, разказа проф. Коларов. Пред множеството той сподели как като деца с брат му и техни връстници са си играели на индианци в гората и са скубели перата на патките, за да си правят стрели.

Местният енорийски свещеник отец Иван отслужи траурен молебен в памет на големия учен и човек, след което множеството запази едноминутно мълчание.
Събитието продължи с тържествена фолклорна програма, която бе реализирана от малките самодейци при читалище „Просвета – 1900“.

За финал в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Доц. д-р Дичко Коларов“ бе прожектиран българският игрален филм „Пътят към върха“, чийто главен сценарист е проф. д-р Златимир Коларов, а режисьор е неговата съпруга Валентина Фиданова-Коларова. Двамата синове на доц. д-р Дичко Коларов дариха пари и книги на Дневния център

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Временно променят маршрута на някои автобуси във Варна

От Градски транспорт - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че на 21 май (вторник)…

преди 6 минути

Полицай се барикадира в дома си: Опитал е да се обеси на кабел

Полицай се барикадира в дома си в Пловдив, след като беше осъден на доживотна присъда…

преди 11 минути

Млад мъж задигна напитки от летния бар на заведение във Варна

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че след бързи оперативни действия на служителите…

преди 20 минути

Хванаха мъж от Варна, извършвал кражби от хранителни магазини

От полицията във Варна съобщават, че 27-годишен варненец, известен на МВР е бил задържан в…

преди 32 минути

Кога температурите в България ще достигнат до 28-29°?

Очаква се почивните дни да започнат с тихо време и сутрешни пролетни мъгли в низините,…

преди 39 минути

Двама бяха хванати да шофират след употреба на наркотици край Варна

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че двама мъже са попаднали в полицейския…

преди 52 минути