Категории: Варна

Финансовите показатели на Община Варна за тази година са много добри

Реклама

Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет се запознаха с изпълнението на бюджета на Oбщина Варна за първото шестмесечие на годината .

Финансовите показатели са много добри, стана ясно на днешното заседание на комисията, съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Нова Варна.

Приходите към 30-ти юни възлизат на 161 798 517 лева, или 58,5% от уточнения план за годината в размер на 276 531 817 лв. От имуществени и други данъци в общинската хазна са влезли близо 45,8 млн. лева, т.е. 57,4 % изпълнение на годишния план.

В сравнение със същия период на миналата година са събрани с 1,53 млн. повече приходи. По-голяма събираемост е отчетена и при данъка върху недвижимите имоти.

През 2017 г. няма увеличение на размера на този данък, но приходите са с 358 хил. лв. повече спрямо същия период на предходната година. Изпълнението към края на юни е 21,5 млн. лв., което е 67,4% от плана за годината.

През първото полугодие на 2017 г. са постъпили 31 760 672 лв. неданъчни приходи. Изпълнението на плана е 45,6%, като спрямо същия период на 2016 г. са отчетени с близо 250 хил. лева по-малко неданъчни постъпления.

Разходите също се движат спрямо първоначално планираните. Отчетът на разходите по бюджета за първото полугодие на 2017 г. е в размер на 97 546 823 лева, или 35%.

За делегирани от държавата дейности са похарчени 51 728 032 лв., за местни дейности – 42 619 235 лв., а за дофинансиране – 3 199 556 лв. В структурата на разходите по функции най-голям е относителният дял на функция „Образование“ – 47%.

Данните сочат още, че Община Варна няма просрочени задължения и е с положителен финансов резултат за полугодието.

По време на заседанието беше изтъкнато, че Варна е първенец сред общините с най-добри финансови показатели за второто тримесечие на годината.

В класация на Министерство на финансите общината е изпълнила най-добре показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи.

Съветниците одобриха също годишния отчет за изпълнението на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Варна за 2016 година, който трябва да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет.

Членовете на комисията дадоха и съгласието си Община Варна да кандидатства с проектно предложение за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Съгласно условията за участие се изисква и решение на Общински съвет – Варна.

Общата стойност на проекта е 16,6 млн. лева с ДДС, от които 8 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ по европейската Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., а останалите 8,6 млн. лева ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Продължителността на проекта е 24 месеца.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кметът нареди във Варна да се премахнат съоръжения, които не се вписват в градската среда

Във Варна е наредено да бъдат премахнати преместваеми съоръжения, които не се вписват в градската…

преди 6 часа

Венко и Невена разкриха истината за раздялата със Слави и „Ку-Ку бенд“

Припомняме, че наскоро Слави Трифонов обяви, че барабанистът Венелин Венков и певицата Невена Цонева се…

преди 6 часа

НИМХ обяви жълт код за опасно време в няколко области в България

От НИМХ обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в няколко области във вторник…

преди 7 часа

Това е най-сериозният убиец на българите: На всеки 10 минути един българин получава инсулт

Притеснителна тенденция се наблюдава в световен мащаб и в България. Жените получават инсулт по-често от…

преди 7 часа

Спряха кола с варненска регистрация за проверка в Бургас: Дрегерът отчете над 2 промила алкохол

От бургаската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че на 12 май oколо 12:40 ч.…

преди 7 часа

Във Варна ще има протест заради лошото състояние на някои улици

Във Варна предстои протест, който ще се състои на 16 май от 07:30 ч. Тогава…

преди 7 часа