Категории: България

Честит празник, Добрич! Днес се навършват 77 години от възвръщането на града към България

Реклама

Снимка: dobrichonline.com

Днес град Добрич отбелязва 77 години от Възвръщането на града към България след румънската окупация. 

На 25 септември – Денят на Добрич, се навършват 77 години от подписването на Крайовският договор (7 септември 1040 г.), възвърнал Южна Добруджа отново на България. Още в деня на подписването на договора министър-председателят Богдан Филов съобщава тази дълго чакана вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. Започват тридневни национални тържества.

Още в ранното утро целият град е обкичен с българския трикольор, така че къщите почти не се виждат. От всички прозорци са спуснати килими. Народът се стича и запълва от двете страни главната улица, чак до варненския мост. Камбанен звън оглася града. В църквата „Св. Георги“ се отслужва тържествен молебен. Първите български войски влизат в града точно в 10 часа.

На 26 септември от Добрич българската войска потегля за завземането на трета и четвърта зона. Нейният поход през новоосвободена Добруджа завършва на 1 октомври 1940 г. в гр. Силистра.

Всяка година, по традиция празникът на Добрич започва с военен ритуал панихида във Военно гробище музей, в което почиват воини от шест национални армии и четири вероизповедания – участници в боевете за Добрич от 5-7 септември 1916 година, останали в нашата национална история като Добричката епопея.

Днес, по специална празнична програма, в 10.30 часа в концертна зала „Добрич“ стартира тържествено заседание на Общинския съвет, на което за първи път беше връчен Почетен знак на Община град Добрич. С престижното отличие ще бъдат удостоени видните общественици Веселин Бончев и инж. Михаил Стоев. Инж. Михаил Йорданов Стоев – строител, общественик и родолюбец получава отличието за неговата многостранна, последователна и значима обществено-полезна и стопанска дейност за развитието на Добрич и региона, за съхранение на историческите ценности и националната устойчивост на бесарабските българи, за неговото дарителство. Веселин Иванов Бончев – педагог и общественик е удостоен за неговата значима просветна и краеведческа дейност, за многостранната му обществено-полезна дейност в родолюбиви инициативи и организации на Добрич и Добруджа; за неговото дарителство.

Празникът продължава с ретроспективна изложба на Петър Петров от 11.30 часа в Художествената галерия. За гражданите и гостите на Добрич в 12.30 часа на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

Денят продължава с концерт на стари градски шлагери и патриотични песни „В прегръдка те събрах“ с участници: състав „Добрич” при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870” с ръководител В. Георгиев; Хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител А. Генчев; състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб с ръководител С. Стоева; Състав „Армеец“ при ОбС на СОСЗР и Максим Панайотов. Гражданите на Добрич ще бъдат поздравени и от китаристи от ансамбъл „Радуга“, Русия.

Гостите от побратимения град Саратов ще изнесат концерт на 25 септември от 17.30 часа в Градски парк „Свети Георги“. Кулминацията на събитията е поп – рок концертът „Здравей, Добрич“ от 19.30 часа на Площад „Свобода“. Програмата ще завърши с празнични илюминации.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 4 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 5 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 5 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 5 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 5 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 5 часа