Категории: Варна

Велик космонавт гостува във Варна. Вижте какво разказа за мистичния Марс (СНИМКИ)

Реклама

Техническият университет във Варна стана домакин на III-ят Международен младежки форум „Диалог на нациите“.

Форумът се провежда на територията на Република България от 27 до 30 септември 2017г. Целта му е развитие на диалога между младите учени на България и Русия, формиране на среда за разработване на съвместни програми и проекти в областта на науката и образованието, популяризиране на руския език, като средство за международно научно-техническо сътрудничество.

Медия Нова Варна беше удостоена с честта да присъства на III-ия Международен младежки форум „Диалог на нациите“, проведен на 28.09.2017г. в зала 114 на Технически университет-Варна.

Почетен гост на форума беше руския летец-космонавт, герой на Русия, Михаил Борисович Корниенко, който предостави на аудиторията от студенти и преподаватели на университета вълнуващи разкази и кадри от негови наблюдения и преживявания в Космоса.

„Благодаря на ръководството на Технически университ-Варна за поканата и възможността да бъда тук днес, за да ви разкажа за моите 516 дни прекарани извън планетата Земя.„, започна своето представяне Михаил Борисович.

В 10-минутен филм от негово космическо пътуване той показа как малки космически спътници се спускат ръчно към планетата Земя. Публиката беше развълнувана от невероятните кадри на Земята от „птичи поглед“ или по-скоро от „космически“.

Михаил Борисович е бил на борда на Международната космическа станция  в продължение на цяла година, което е обвързано с много тежък физически труд. Той даде възможност на всеки, който пожелае да отправи любопитни въпроси, свързани с неговата професия и практика, в които репортер на Нова Варна също се включи, за да задоволи нашето и вашето любопитство.

Ето и някои от въпросите, отправени към летеца-космонавт, герой на Русия. Вижте как отговори той:

Колко години са нужни на един космонавт да се подготви, преди да предприеме първото си излитане в Космоса?

От момента на подписването на заявлението за космонавт, около 20 години. Това не е полет на самолет, това е сериозен товар за всички, и за американци и за руснаци.

Наистина ли е толкова красива планетата ни в Космоса?

Що се отнася до Земята от Космоса, тя е различна. И Америка и Австралия изглеждат различно, но аз вече се научих да ги разпознавам. Земята по принцип е красива, затова никога не се изморявам да казвам да я пазим.

Колко е възстановителния период след полет?

Има два етапа. Единият е по-стресиращ период на възстановяване, когато ви се вие свят и когато се наложи да вървите по земята и ви треперят краката. После ни изпращат в санаториум където има възстановителни процедури, включително и на опорно двигателния апарат.

Скоро ще има ли стационарна база на Луната или това ще се случи в далечното бъдеще?

Не мисля, че е в далечното бъдеще, станцията е обитаема база. Зависи от това до колко ще дружим. Не е проста работа. Тази станция която в момента лети е доста скъпа – 150 милиарда.

А за Марс какво ще кажете?

Летяхме с американския ми колега, Скот Кели и полета ни беше съсредоточен към Марс. Първият път когато летяхме до Марс беше през 2010година, а вторият беше сега. Аз не открих нищо ново, ние летяхме към Марс в продължение на 9 месеца и след кацането трябваше човек да е способен и да дойде на себе си. Бях подложен на имитация на кацане на Марс. 

Казахте, че кацането на Марс е било имитация. Имате ли намерение наистина да стъпите на червената планета?

Не знам дали точно аз ще имам възможността да стъпя на Марс. Много бих се радвал, това което разработихме със Скот да помогне на момчетата след нас да го осъществят. Пожелавам им успех.

Последен, зададе въпросът си Доц. д-р Петров от Технически унивеститет-Варна:

Какво е вашето мнение за космическия туризъм. Какво мислите, възможно ли е или не ?

Практиката показва, че е възможен такъв вид туризъм. Аз като професионалист смятам, че турист на борда е нещо подобно на хемороид. Смятам, че е възможно с космическия туризъм да се занимават космически фирми. По време на един от полетите, имахме  човек, без космическо образование на борда. Просто ми беше жал да ги гледам. Той през цялото време повръщаше.

След което цялата зала се изпълни с многозвучен смях.

Пожелаваме успех на Михаил Борисович и много бъдещи открития за необятния Космос, а на вас скъпи читатели на Нова Варна, пожелаваме в най-скоро време да осъществите първото си космическо туристическо пътуване.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Подробна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна България ще се…

преди 56 минути

Прилошава ли ви в колата на дълъг път. Ето как да се справите с това

Според излседвания на учените, близо половината от участниците в движението по света са засегнати от…

преди един час

Влак уби 22-годишен българин със слушалки в ушите

Стана ясно, че влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия.  Окан от…

преди един час

Тир отсече три дървета и се заби в къща в наше село

Тир отсече 3 дървета, електрически стълб и се блъсна в къща във врачанското село Баница.…

преди един час

Усетихте ли земетресението. Обявиха къде е епицентърът

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН регистрира земетресение на няколко километра западно…

преди един час

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди 2 часа