Категории: АкцентиВарна

Кой е варненецът с най-екстремните снимки в мрежата и какво е чувството цяла Варна да е в краката ти

Реклама

Той е Йордан Боев и е от Варна. Занимава се с паркур и екстремни спортове от 11 години, а напоследък набира голяма популярност в социалните мрежи, познат с псевдонима си Дакамару.

Често го наричат луд, но с увереност казва, че това не го засяга. Много от вас няма да повярват, че зад екстремните му снимки стои кошмарен страх от височини, на който 27-годишният Йордан не позволява да излезе от ъгъла, където отдавна го е оставил да стои наказан.

Вижте какво разказа Дакамару пред „Нова Варна“ за себе си, за aртистичната страна на спорта и за родната си Варна, погледната от птичи поглед.

Би ли ми разказал нещо за себе си. Кой е Дакамару?

Опитвам да съм скромен човек. Често не се получава, но старая се. Казвам се Йордан Боев. На 27. Работещ човек, спортист, творец до колкото мога. Нямам вроден талант за каквото и да било. Имам честта да познавам хора по-талантливи от мен във всяко отнoшeние. И колеги в работата, и в спорта, и в изкуството. Те ми дават пример и мотивация. Черпя вдъхновение от тях и се старая също да израствам. Dakamaru е просто артистичен псевдоним. Колеги от университета го измислиха на майтап, а на мен ми хареса как звучи и му намерих приложение – артистично. Звучи странно и като че ли хваща ухото.

Ти спортист ли си или творец? Разкажи ми малко повече за това, което правиш.

Спортист съм, но за удоволствие. Едва когато спортът е за удоволствие, на преден план може да излезе артистичната му страна. Само тогава се превръща в изкуство. Когато имам време, тренирам много здраво. Когато нямам време, просто не тренирам. За мен спортът изкуството пълнят душата, но не и джоба. Но намирам душевната удовлетвореност за ужасно важна и затова отделям толкова на хобито.

А каква е твоята професия?

Завърших университет в северната ни съседка, в град Констанца и от скоро съм лекар, но още не съм взел специалност. Имам втора работа в сферата на услугите. Нямам много свободно време. Съчетавам нещата, благодарение на хората около мен. В професионален и личен план съм заобиколен от ужасно мили и разбиращи хора и съм им много благодарен.

Често ли ти се случва да те нарекат луд?

Често го чувам. Не ме засяга. Смятам, че е много грешно да се живее за хорското мнение. Соченето с пръст и обществените догми са наранили много хора. Изправям се твърдо срещу тях.

Варна носи ли ти достатъчно екстремни усещания? Тук ли се чувстваш най-добре, практикувайки това си занимание?

Варна е страхотен град. Уникална смесица от култури и епохи. По-голямата част от спорта и творчеството ми е тук засега. Но не се ограничавам. Пътувам когато мога. Светът е една огромна площадка за игра и няма защо да катерим само една катерушка.

Кой е твоят връх, който още не си достигнал?

Още не съм летял до Марс, а програмата на Space X e много привлекателна. Но шегата настрана. Смятам, че върхът е недостижим. Човешкият потенциал е безкраен. Буквално неописуем с думи. За мен целта е да не спирам да го преследвам. Просто се изкачвам, а върхът е някъде горе, забулен в мъгла и ме чака.

Екстремните ти снимки спират дъха. Колко усилия и подготовка стоят зад един единствен кадър?

За мен почти 11 години паркур и екстремни спортове сумират количествено усилията. Една снимка, или кадър, винаги има доста репетиции преди да се осъществи. Понякога не е много за еднократно изпълнение, но годините опит помагат да се спести ценно време в подготовката. Освен това не съм сам в приключенията си. Верни приятели винаги ми пазят гърба и помагат. Всички знаем възможностите на останалите, внимаваме един за друг и не допускаме друг да извърши нещо безразсъдно.

Какво е да се извисиш над Варна? Опиши я с няколко думи от тази нестандартна гледна точка.

Варна е красив град. Има уникален чар. Отгоре изглежда още по-красиво. От върха виждам друга перспектива на ежедневието. Докато съм долу си имам, грижите, проблемите, понякога сякаш нося света на раменете си. Мисля, че всички се чувстваме така понякога. Грижи и проблеми. Когато се кача там, те остават някъде долу. Поглеждам над града и виждам колко са малки всички неприятности. Стават незначителни. Тежестта от раменете ми изчезва. Зареждам се. А гледката? Гледката над града е просто вълшебна. Наистина се надявам чрез снимките ми и зрителите да усетят поне част от това вълшебство.

Разкажи ми за най-опасното нещо, което си правил.

Мисля, че най-опасно беше първото ми изкачване на високо. Повярвайте ми, нищо впечатляващо. Един малък строителен кран. Не повече от 4 етажа височина, със здрава стълба и обезопасен отвсякъде. Но усещането беше смразяващо. Умирах от страх и мислех, че ръцете ми ще се изпуснат от адреналина. На този малък кран чувствах опасност по-голяма от всички следващи приключения.

Какъв е най-големият ти страх?

Страх ме е от високо. Вроден ми е кошмарен страх от височините. Мисля, че ако спра да практикувам, ще се върне. Но засега го държа наказан в ъгъла.

Как гледат близките ти хора на това, с което се занимаваш?

Това е от по-очевидните отговори. Знам, че се страхуват. Не могат и да подкрепят подобни занимания и ги разбирам. Но съм благодарен, че не ми създават проблеми, въпреки че могат. А и знаят, че съм всъщност внимателен човек. Не карам с превишена скорост и спазвам правилника, не пия, не се забърквам с опасни компании, не се бия, не посягам към наркотици. Старая се да работя и да поемам семейни отговорности. Мисля, че и те си дават сметка за тези неща и ме оставят да се занимавам на спокойствие с хобито си.

Снимки: Фейсбук

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

На летище в България започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд

Стана ясно, че на летище Русе са започнаали експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд. Към…

преди 16 минути

Ергенът вбеси зрителите

На крачка от финала на "Ергенът", сезон 3, поредната отпаднала участничка е тихата и скромна…

преди 51 минути

Този варненски район остава без вода чак до 20 ч. днес

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че един варненски район остава без вода днес…

преди 2 часа

Така се прави най-вкусната дроб сарма (РЕЦЕПТА)

Агнешката дроб сарма е задължителна за българската трапеза на предстоящите празници - Великден и Гергьовден.…

преди 2 часа

3 май: Денят на свободата на пресата. Къде се нарежда България по свобода на печата?

На 3 май, когато отбелязваме Международния ден на свободата на пресата, е време да разгледаме…

преди 3 часа

Спипаха младеж, откраднал велосипед от двора на ресторант във Варна

Стана ясно, че 23-годишен варненец, известен на МВР, е задържан за кражба след бързи оперативни…

преди 3 часа