Категории: Варна

Борисов от Варна: Днес правим нещо добро за Европа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Реклама

Днес министър-председателят на България, Бойко Борисов, беше домакин на четиристранна балканска среща с премиерите на Гърция и Румъния и със сръбския президент.

На пресконференция те обсъдиха теми за по-голяма свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и теми, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

Пресконференцията започна с изказването на Борисов, който засегна проблеми ,свързани с мира и стабилността на страната ни.

„Ако процесът, върху който работим бъде ускорен, това ще бъде от полза на мира, стабилността и сигурността и на Балканите, а и за цяла Европа“, заяви Борисов.

„Идеята ни е да развием така нашите отношения, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност, просперитет, което е в интерес на хората и бизнеса в региона, както и допринася за реализирането на общи градивни проекти“, каза още премиерът.

Снимка: Пресслужба Министерски съвет

Той съобщи още, че искат да помогнат на ЕС да не мисли за нашия регион. По думите му естественото място на Сърбия е в ЕС.

Сръбският президент, Александър Вучич, благодари за подкрепата, която Сърбия получава по европейския й път. „За нас мирът и стабилността са най-важни“, изтъкна той и също подчерта значението на работата по инфраструктурните проекти между четирите държави. Вучич изрази надежда да бъде добър домакин на следваща среща в този формат в Белград.

Снимка: Пресслужба Министерски съвет

„Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона“, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС.

Гръцкият премиер, Ципрас, акцентира върху сътрудничеството на четирите държави в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността. Ако мащабните проекти, за които говорим, се реализират, това ще промени хоризонта и ще даде друг размах на нашия регион, добави гръцкият премиер.

Снимка: Нова Варна

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе акцентира върху добросъседството и енергийната сигурност. По думите му четирите държави трябва да действат като един партньор по енергийните теми и да имат добра координация относно инфраструктурните проекти.

Снимка: Пресслужба Министерски съвет

Борисов продължи своето изказване след своите колеги.

„Ние сме доволни за цялата тази европейска солидарност и финансовата помощ, която е получила България. Нашата цел не е да се конфронтираме, а да предложим варианти как и по-бързо да се постигне необходимия европейски мир между Белград и Прищина и присъединяването бързо на Сърбия към ЕС“, заяви Борисов.

„Аз съм убеден, че и геополитически инвеститори ще се намерят да ни помогнат“, каза още той.

Нашият глас се чува, защото имаме мотиви, имаме програма, имаме разбиране, и това което предлагаме е присъединяване в полза на цяла Европа, спокойствието в района в полза на цяла Европа. Така че днес правим нещо добро за Европа“, допълни Борисов.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди един час

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди един час

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди един час

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 4 часа