Категории: Варна

Вече почти месец полицията издирва изчезналия Здравко от Варна, родителите са много притеснени

Реклама

Полицията във Варна продължава издирването на безследно изчезналия на 10 септември т.г. 32-годишен шизофреник Здравко Чакъров, пише monitor.bg.

Единствената информация е от полицаи на Четвърто РУП в Аспарухово, които твърдят, че мернали подобен човек на изхода на Варна в посока на село Приселци.

От ОД на МВР-Варна казват, че работата по издирваното лице продължава, но засега няма нови факти около него. В отговор майката Олга, споделя пред варненските медии притеснението си от това, че полицията не полага достатъчно усилия, за да открие синът й. „Занесох в полицията дрехи на Здравко с молба да пуснат полицейски кучета да го търсят. Щели да го направят, ако се налага. Колко повече от това да се налага не знам, след като близо месец вече момчето ми го няма. Освен това, настоявахме да бъдат прегледани записите от охранителните камери край Пантеона, където е бил с баща си към 16,40 часа преди да изчезне. Отговориха ни, че чакали разрешение от София и пак репликата беше „Ще го направим госпожо, ако се налага!

Разхождали се със Здравко в района на Природонаучния музей в Морската градина, разказва бащата Янко. Оставил го за минути, за да отскочи до тоалетна, но като се върнал, синът му вече го нямало. Огледал се, а след като не го видял наоколо, хукнал да го търси към плажа. Не го открил там и се върнал до паркинга на Спортна зала, където бил паркиран семейния им автомобил. Там баща му го чакал още час, докато се стъмнило. След това отишъл в полицията, за да съобщи за изчезването на сина си. Оттам му обяснили, че трябва да мине едно денонощие, за да бъде обявен за издирване.

Това не е първото изчезване на Здравко. На 16 юни, т.г. той излязъл да изхвърли боклука и отсъствал от дома си 16 часа. „Синът ми е като малко дете, много се страхувам дали ще оцелее сам толкова време. Не сме на себе си от тревога“, споделя още бащата, който е разлепил над 300 обяви в Морската градина и по автобусните спирки в града. Обиколили и 7 села край Варна с надежда да открие Здравко. Млада жена с малко дете му се обадила, че отдалече видяла в парка на Техническия университет мъж, който приличал на изчезналия им син. Хукнали да търсят, но не открили нищо.

Стоя в колата и се чудя кой път да хвана, къде да го търся, споделя отчаяният родител. Здравко е единственото дете на семейството, което прави драмата още по-голяма. „Имаме подозрения, че може да се е вмъкнал в каналите под Пантеона. Знаете, че там има стари скривалища и подземни коридори, има отворени входове. Как иначе ще изчезне толкова бързо? Но и там никой не го е търсил. Не знаем вече към кого да се обърнем с надежда да направи нещо“, добавя през сълзи и отчаяната майка.

32-годишният Здравко Чакъров страда от параноидна шизофрения, като по свидетелства на родителите му, състоянието му било провокирано от дълбока депресия, която преживял на 20 години, заради несподелена любов. Затворил се в себе си и станал нервен, след като видял с бебешка количка в Морската градина момичето, в което бил влюбен. Оттогава с интелигентното момче, което знаело 3 езика и свирело на пиано, пишело стихове и четяло непрестанно, започнала пагубна промяна. Стигнало се дотам, че преди 13 години, навръх Коледа, се нахвърлил да бие родители си. Тогава извикали полиция и младият мъж бил затворен в психиатрия, където започнали лечението му с различни медикаменти.

Той обаче страдал и от множество съпътстващи заболявания, но след тичане по болници в 5 държави, родителите успели да подобрят състоянието му. Младият мъж тежал 165 килограма, но благодарение на усилията на майка му, свалил теглото си до 100 килограма, като се справил с диабета и високото кръвно налягане. Всяка седмица Здравко ходел на медицински изследвания, а у дома упорито го лекували с билки, за да подобрят и психическото му състояние. Живеел в собствен свят и не обичал да излиза навън. Ходел от стая в стая и когато родителите му го питали как е, казвал „Добре съм, на хубаво място… в Космоса!

На 6 септември с много усилия родителите му успяли да го убедят да отидат на плаж, но там той поискал да се приберат у дома. На 7 септември били последно на преглед и лекуващият лекар ги обнадеждил, че състоянието му значително се е подобрило. Радостта на семейството обаче не траяла дълго. Само след 3 дни Здравко изчезва в Крайморския парк и оттогава от него няма следа.

Затова родителите му апелират към всички, в случай, че имат информация за изчезналия им син, да им позвънят на тел. 112 или да се свържете с тях на 089 76 20 544, 089 89 50 987 и 052 33 17 13. Здравко е лесен за разпознаване с ръст от 187 см. и облечен с тениска, върху която има риза на квадрати, със сини маратонки, кафяви джинси и чорапи в същия цвят.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 14 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 14 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 14 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 14 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 14 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 15 часа