Категории: Любопитно

Вижте какво се е случило за първи път в Космоса на тази дата преди 60 години

Реклама

На 4 октомври се навършват 60 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. С този космически апарат създаден от СССР, започна усвояването на космоса от човечеството, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Работата над създаване на изкуствен спътник на Земята започва в СССР в началото на 50-те години на миналия век. През 1950-1953 г. с разработването на концепцията му се занимава групата на инженер-конструктора Михаил Тихонравов. През този период академик Мстислав Келдиш от Академията на науките на СССР проучва въпроса за извеждане на спътник в околоземна орбита. Същевременно в ОКБ-1 (Опитното конструкторско бюро 1) на Научноизследователския институт 88 под ръководството на Сергей Корольов се разработва ескизен проект за двустепенна балистична ракета, която би могла да изведе спътник в космоса.

През март 1954 г. конструкторите Корольов и Тихонравов се обръщат към академик Келдиш с предложение за осъществяване на идеята за създаване на спътник. Проектът е одобрен от Академията на науките на СССР. На 30 януари 1956 г. излиза постановление на Министерския съвет на СССР „За работата по създаването на изкуствен спътник на Земята“. Документът предвижда извеждането през 1957-1958 г. в орбита на голям космически апарат с тегло 1000-1400 кгс инструменти за научни изследвания на борда му.

Разработването на апаратура за спътника е възложено на Академията на науките на СССР проектирането на апарата – на ОКБ-1. а изстрелването му – на Министерството на отбраната на СССР. Институтите на Академията на науките на СССР обаче не били готови да изпълнят в срок задачата, свързана с разработване на научна апаратура за спътника.

Проектът бил застрашен от провал. През август 1956 г. Тихонравов предложил на Корольов. вместо летяща лаборатория, да бъде създаден в кратки срокове малък апарат, на чийто борд има единствено радиопредавател. ОКБ-1 пристъпва към създаване на космическия апарат през ноември 1956 г.

Първият изкуствен спътник представлява кълбо с диаметър 56 см и тегло 83,6 кг. Корпусът му е създаден от алуминиева сплав. Кълбото включва две полусфери. В едната от тях има две радиопредавателни устройства (основно и резервно), три сребърно-цинкови акумулатора, терморегулираща система, датчици на температурата и налягането.

Космическият апарат е оборудван с 4 антени за предаване на сигнали.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 5 минути

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 24 минути

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 40 минути

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди един час

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Коментар по темата направи Габриела Руменова - основател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите". По нейни…

преди един час

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 3 часа