Категории: Любопитно

Защо знакът СТОП е червен и осмоъгълен

Реклама

Съвременният знак СТОП съществува благодарение на приноса на Уилям Фелпс Ено. Този знак, заедно с всички останали правила за движение по пътищата, служи на човечеството ежедневно.

Има предмети около нас, които приемаме за даденост. Толкова дълбоко са се отпечатали в съзнанието ни, че трудно бихме си представили да ги няма. Това важи с особено голяма сила за градовете, където градския пейзаж се променя особено бързо.

Един такъв пример е знакът СТОП. С яркия си червен цвят и осмоъгълната си форма той е международно разпознаваем. Но какъв е произходът му? Поглед назад в историята показва, че нито цветът, нито формата му са част от първоначалния му дизайн. Всичко започва с един загрижен гражданин, който решил да промени уличното движение. Този гражданин е Уилям Фелпс Ено, който се счита за изобретател на знака СТОП и фактор за разпространението му в ранните години на автомбилите.

Началото на 20 век било свързано с бум на автомобилите, но малко внимание се обръщало на другите участници в движението – пешеходци, коне и велосипеди. „По онова време улиците бяха ужасни и мръсни, имаше коне и велосипеди и хаосът беше пълен“, казва Ено след години. Ено решил да създаде знак, който да напомня на шофьорите за личната им отговорност и да повиши вниманието им. Така създал знака СТОП. В следващите десетилетия Ено работи в Ню Йорк по създаване на правилника за движение по пътищата през 1909, а после и по регулирането с пътни регулировчици.

Покрай дейността по регулиране на уличното движение, подхваната от Ено, различните щати започнали да поставят малки знаци и сигнали. Формата им се променяла, а след 1923 се повила и класификация на инженери от Мисисипи, която подредила формите по степен на влияние от кръг до кръст, правоъгълник и квадрат. Осмоъгълникът, според техните виждания, се нареждал веднага след кръга.
Цветът се появил много по-късно след изпробване на много комбинации. Съвременният знак СТОП се появил през 1954, по ирония на съдбата – след смъртта на Ено.

„Червеното винаги се асоциира със СТОП. Проблемът в тогавашното време бил, че не са можели да изработят устойчив светлоотразителен материал в червено. Знакът избелявал преди компаниите да изнамерят подходящ материал през 50-те.“, обяснява професор Джийн Хоукинс.

Ено, който е наречен бащата на безопасността по пътищата, не бил шофирал никога в живота си.

Източник:Interesting engineering

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето на Гергьовден

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е…

преди един час

Почина един от най-известните актьори на всички времена. Звездата от „Титаник“

Стана ясно, че е починал актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард…

преди 13 часа

До броени часове драстично скачат цените на билетите за влак

Както е известно Националният железопътен превозвач променя цените на билетите за пътуване с влак заради…

преди 16 часа

Колко много хора празнуват имен ден утре. Това са имената

Утре е Гергьовден. Както е добре известно Свети Георги е от малкото светци, който е…

преди 16 часа

На връх Великден се навършват 11 години без Чочо Попйорданов

Днес се навършват 11 години от смъртта на Петър Иванов Попйорданов (11 юни 1964 –…

преди 16 часа

Какво става в АЕЦ „Козлодуй”: Спряха пети блок

Днес пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с…

преди 17 часа