Категории: Варна

Близо 37 млн. лв. просрочени задължения към НАП – Добрич погасиха добруджански фирми

Реклама

Близо 37 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения внесоха добруджанци до края на месец септември, съобщиха от офиса на НАП в Добрич.

В по-голямата си част просрочените задължения са внесени доброволно, след проведени срещи и телефонни разговори с длъжниците.

11 500 000 лева са внесени след предприемане на действия от публичните изпълнители към ТД на НАП Варна за принудително събиране на задълженията.

През лятната кампания публичните изпълнители от НАП Варна наложиха запори и иззеха парични средства от касите на 26 длъжници от Добрич, като в бюджета са внесени над 80 000 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо лицата с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят, посочват от приходната администрация.

Публичните изпълнители прилагат и друга мярка за събиране на просрочени задължения, предвидена в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става въпрос за възможността данъчните да уведомяват издаващите разрешителни или лицензи на граждани и фирми с неплатени данъци в големи размери, чиито лицензи и оръжие могат да се изземат от служба „Контрол на общоопасните средства“ в областните дирекции на полицията.

В края на изминалата година, след подаването на такива уведомления и предприети действия от служба КОС. ловната страст се оказва по-силна от желанието за нанасяне на щета на бюджета и двама бизнесмени от Добрич са внесли просрочени данъчни задължения в размер на над 90 000 лева, за да не се разделят с ловните си оръжия.

Публичните изпълнители от териториалната дирекция са подали и уведомление до Главна дирекция „Национална полиция“ за отнемане на лиценза на охранителна фирма от областта.

След предприетите действия собственикът на фирмата внася в бюджета просрочени задължения в размер на над 5 000 лева.

От НАП съветват фирмите и лицата, които имат временно затруднение да погасят просрочените си задължения, да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители, за да бъде намерен приемлив начин за тяхното разсрочване.

От началото на годината 26 добруджански фирми са поискали и са получили разрешения за неотложни плащания, като по този начин са продължили да ползват част от сумите, които постъпват по запорираните им сметки за дейността си, а друга част са постъпвали за погасяване на просрочените им задължения.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 4 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 4 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 5 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 5 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 5 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 5 часа