Категории: Варна

Учителите сред най-търсените кадри във Варна

Реклама

На работа в област Варна през септември 2017 г. са постъпили 1058 безработни лица, с 63 повече спрямо предходния месец. На първичния пазар на труда работа са започнали 966 лица. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 697 лица са постъпили на работа на първичния трудов пазар.

Това съобщиха за Нова Варна от пресцентъра на „Регионална служба по заетостта“ – Варна.

По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ работа са започнали 92 лица. През месеца в заетост са устроени 227 младежи на възраст до 29 години, както и 82 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През септември 2017 г. в бюрата по труда от областта са заявени 958 работни места. На първичния пазар са обявени 737 работни места. Типично за този период, преди началото на новата учебна година, най-много свободни позиции са обявени в сферата на образованието (187 работни места).

Общо 139 свободни работни места за учители са обявени през месеца в Дирекции „Бюро по труда“ от Варненска област. По-голям брой работни места са обявени и в секторите „Преработваща промишленост“ (137) и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ (102), „Административни и спомагателни дейности“ (63) и „Строителство“ (55).

Учителите са най-търсените кадри на първичния трудов пазар според заявените работни места в бюрата по труда от областта – общо 139 работни позиции за учители са обявени през септември.

Търсят се също заварчици, телефонисти, хигиенисти, продавач-консултанти, касиери, организатори работа с клиенти, корпусници корабостроене и кораборемонт, зидаромазачи, общи работници. По насърчителни мерки са заявени 16 работни места. По програми за заетост са обявени 56 работни места, а по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – 149 работни места.

Равнището на безработица във Варненска област през септември 2017 г. е 3.82% и нараства незначително с 0,04% спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 8526 при 8426 за август 2017 г. – със 100 лица повече. В сравнение с месец септември 2016 г. равнището на безработица се свива с 0,87 процентни пункта, а регистрираните безработни във Варненска област бележат значителен спад – с 1927 по-малко.

В община Варна броят на регистрираните безработни през септември 2017 г. е 4238, при 4168 през предходния месец. Равнището на безработица в града е 2,44% и нараства с 0,04 процентни пункта. При сравнение на годишна база, спрямо месец септември 2016г. равнището на безработица намалява с 0,23%, а регистрираните безработни лица са с 413 по-малко.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди 50 минути

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 12 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 14 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 15 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 15 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 15 часа