Категории: Варна

Организират безплатни прегледи за превенция на инсулта във Варна

Реклама

Кампанията „Превенция на инсул“ ще се проведе от 10:00 до 12:00ч. във фоайето на 1-ви етаж на УМБАЛ „Св. Марина“ и в Медицински Университет – Варна.

В рамките на инициативата ще се извърши записване за безплатни профилактични прегледи във Втора неврологична клиника с Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, която е една от водещите центрове по лечение на остри мозъчни инсулти в България, предаде Дарик.

С кампанията, която се организира от Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ) – Варна с любезното съдействие на Студентски съвет на МУ-Варна и Втора неврологична клиника с Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, лекарите и студентите по медицина ще отбележат за пореден път Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври.

Мозъчно-съдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват.

Според Националния център по здравна информация през 2016 г. от мозъчен инсулт у нас са заболели 57 369 болни, от които 96.5 % (55 395) са хоспитализирани. Преобладават случаите на остър исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) – 90.2 % (51 789) случая.

Въпреки напредъка в лечението на ОИМИ, превенцията на инсулта чрез своевременна диагностика и лечение на РФ остава най-важна за намаляване на заболеваемостта. Първичната профилактика има огромно значение за общественото здравеопазване.

Високорисковите лица и групи могат да бъдат идентифицирани и да станат обект на специфично менажиране и интервениране. Необходимо е съставяне на глобална оценка на съдовия рисков профил, неговото управление и промяна при отделния пациент.

Данните сочат, че 1 на 6 лица по света получава инсулт. До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. В тази връзка е разработен инструмент, който може да помогне.

Разработено е безплатно приложение за смартфон Stroke Riskometer съвместно с международни лидери в областта на профилактиката на инсулти, Stroke Riskometer е отличен и лесен за използване инструмент за измерване на индивидуален риск от инсулт през следващите пет до десет години в зависимост от наличните рискови фактори.

Приложението е подходящо за възрасти между 20 и 90 години. От приложението може да се информираме и за най-честите симптоми при настъпване на остър мозъчен инсулт.

Голямото предимство на Stroke Riskometer е, че позволява на човек да изчисли риска от инсулт в следващите 5-10 години. Въоръжени с тази информация, човек може да предприеме действия с помощта на своя личен лекар.

Със световния ден посветен на борбата с мозъчните инсулти, още веднъж се напомня на населението, лекарите, извънправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 56 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди един час

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 2 часа

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа