Серийни измами с апартаменти под наем във Варна (Видео)

Реклама

За нов модел измами с имоти под наем сигнализират засегнати граждани във Варна.

Жалбите валят една след друга, като най-старите случаи, за който научи Нова Варна, датират от 2016 г. В тях жертви са трима младежи, които са избрали да учат и живеят в града, но при търсене на квартира са попаднали на меко казано странен в поведението си посредник.

Борислав Вангелов и приятелката му Виктория Петрова са от Габрово. През ноември 2016 г. те решават да търсят квартира под наем в обявите на вестник „Позвънете“. Спират се на предложение за двустаен апартамент на последния етаж на сграда на ул. „Хараламби Ангелов“ и звънят на посочения телефон. Така попадат на Наташа Шипанова, която ги води да разгледат харесаното жилище.

Младите хора показват плика, в който е трябвало да получат от Шипанова сумата от даденото капаро и първия месечен наем за наеманото жилище. Снимка Нова Варна

Дотук всичко изглежда много добре. На 22 ноември подписват предварителен договор, предплащат капаро от 150 лева, след което се разбират с Шипанова, че могат да се нанесат в жилището след няколко дни. Оказва се обаче, че това съвсем не е лесно. Налага се да чакат повече, отколкото са предполагали. След това им се дават различни обяснения за забавянето, едно от друго по-неправдоподобни.

След като по първоначална уговорка е трябвало да се настанят в квартирата на 6 декември, но това не се случва по ред причини като „нужда от освежаване на жилището“, от почистване и т.н., на 8 декември отиват на адреса и се срещат с Шипанова, която по това време ползва помещение на първия етаж в сградата за офис. За огромно учудване на младите хора тя им обяснява, че няма готовност да им предостави жилището, но им предлага склад, в който можели да съхраняват багажа си. Шипанова иска още пари, които Борислав и Виктория и дават. Така предплащат 500 лева за апартамент, в който не са се нанесли и до днес.

На този адрес са водени и други хора от Шипанова, която обяснила, че ключове за апартаментите са и дадени от собствениците. Снимка Нова Варна

Иван Цанков има твърде подобно преживяване. През есента на 2016 г. той също търси квартира и харесва жилище в същата сграда на ул. „Хараламби Ангелов“. Разговаря с посредничката Наташа Шипанова, която има ключ за жилището, и отиват на адреса. Също като Борислав и Виктория той дава капаро за апартамента, но предплаща малко по-голяма сума – 250 лева. След това историята се повтаря. През следващите дни и седмици Шипанова отлага под различен предлог настаняването на Иван в квартирата. Междувременно той също е уведомен, че трябва да добави към сумата още пари, при което предплаща общо 500 лева за апартамент, в който така и не се настанява, независимо, че е подписал договор за това и, че е заплатил капаро и наем за първия месец.

В следващите седмици, след като разбират, че няма да си получат парите обратно, въпреки опитите си, младежите подават жалби. Иван търси съдействие от Второ РПУ, а Борислав и Виктория се обръщат директно към Районната прокуратура във Варна, откъдето образуват досъдебно производство по случая, като разследването се води от полицай от Първо РПУ.

Интересното в случаите е, че освен договор, кандидат-наемателите получават също и квитанции за платената сума. Наташа Шипанова им обяснява, че работи с адвокат на име Валентин Терзиев и ги уверява, че действа напълно законно. Дори твърди, че в действителност те са тези, които проявяват некоректност, поради което в крайна сметка не се стига до реално наемане на капарираните жилища.

Нова Варна потърси за повече информация Адвокатската колегия във Варна, както и разследващите органи по случая. Справка в Колегията показа, че Валентин Терзиев не е сред вписаните в нея адвокати. Разследващият полицай от Първо РПУ Марко Марков обясни, че събирането на доказателства по двата случая продължава. Взети са обяснения както от Шипанова, така и от други свидетели.

Междувременно срещу Наташа Шипанова са подали жалби и други засегнати лица.

Дебати по темата има и във Фейсбук. Според някои от потърпевшите варненката използва различни имена и профили, за да се свързва с кандидат-наемателите.

На този етап Нова Варна не разполага с данни за местонахождението на Наташа Шипанова, както и с актуален телефон за контакт с нея. Самите потърпевши също не разполагат с такъв, а разследващите органи нямат задължение да предоставят подобна информация.

С Виктория Петрова и Борислав Вангелов разговаря Християн Тилкиян.


Граждани, които са подаднали в подобна ситуация със същия или с други посредници при търсене на квартири под наем, могат също да се обърнат към редакцията на Нова Варна.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кирил Петков: Моите огромни съболезнования на близките. Бог да прости загиналия

Кирил Петков написа публикация в профила си във Фейсбук, след катастрофата край Варна с автомобил…

преди 9 часа

НСО потвърди: Починал е втория шофьор в катастрофата с Кирил Петков край Варна

Около 17.30 часа днес, 16 май, служебен автомобил на Националната служба за охрана е претърпял…

преди 10 часа

Извънредно: Край Варна катастрофира кола на НСО с Кирил Петков. Има загинал

Стана ясно, че днес около 17:30 часа на входа на Аксаково, област Варна, е катастрофирал…

преди 11 часа

Важно съобщение: Временно затварят този булевард във Варна

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони утре за няколко часа ще бъде затруднено…

преди 13 часа

Обявиха добри новини за шофьорските книжки

От Министерството на вътрешните работи (МВР) обявиха, че са отстранени проблемите при част от процедурите…

преди 13 часа

Ето какво каза 100-годишен данъкоплатец пред изпълнителния директор на НАП

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов посети 100-годишен данъкоплатец в къщата му в смолянското с.…

преди 13 часа