Откриха най-древната скална рисунка на свръхнова

Снимка: cnet.com
Снимка: cnet.com

Снимка: cnet.com

Астрономи от Института за фундаментални изследвания на Тата в Индия откриха скална рисунка на космически феномен, за който предполагат, че е свръхнова.

Възрастта на находката е около 5 хиляди години, което прави артефакта най-древното изображение на избухнала звезда. Парчето скала било налерено в Кашмир, пише Quartz. То е било вградено в стената на древно жилище, датирано към 2100 год. преди нашата ера.

Снимка: cnet.com

На камъка за изобразени два ярко светещи обекта в небето и фигури на хора и животни. Изследователите смятат, че единият от светещите кръгове е Слънцето, а другият – свръхнова.

Сверхнова се нарича финалната фаза от живота на звезда, когато тя избухва, отделяйки огромно количество лъчиста енергия. Интензивното рентгеново лъчение продължава стотици и хиляди години след избухването.

Учените проверили в базите данни на свръхновите и намерили избухване, обозначено като HB9, което би трябвало да се е виджало от Земята около 3600 год. пр.н.е. Тази свръхнова, на разстояние 2600 светлинни години от Слънцето, е изглеждала като светещ кръг с яркост малко по-малка от пълна Луна.

Фигурите на хора и животни са съзвездията, сред коиото се е намирала свръхновата HB9, според специалистите. Човекът с лък е Орион, еленът – Телец, копиеносецът – част от Риби, кучето е галактиката Андромеда. Рисунките съвпадат с очертанията на реалните съзвездия, а светещият кръг е там, където се е намирала свръхновата.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Роботът София проговори пред камера, вижте как танцува (Видео)

Планови прекъсвания на електрозахранването във Варна