in

С възстановка честват 140 години от Освобождението на Добрич

С възстановка на посрещането на руските войски в Добрич на 27 януари ще бъде отбелязана 140-та годишнина от освобождението на града от османско владичество.

Историческата реконструкция ще напомни за събитията от мразовитите януарски дни на 1878 г. Инициативата е на Регионалния клуб  „46-ти пехотен Добрички полк”, а в нея ще участват клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна. Участниците ще пресъздадат посрещането на руските войски в освободения Хаджиоглу Пазарджик.Над 60 реконструктори ще преминат в строй по бул. “25-ти септември”. Ще бъдат представени различни видове и родове войски, съобщиха организаторите. Възстановчиците от РК “46-ти пехотен Добрички полк” ще пресъздадат казашката конница.

Униформата и снаряжението на кубанското казачество бе въведено в българската военноисторическа реконструкция именно от добричкия клуб. Реконструктори от гостуващите клубове ще представят руската пехота. Ще бъде показан и артилерийски разчет с оръдие и възстановена по автентични скици и рисунки оръдейна ракла. Всички участници ще бъдат в униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналните, с необходимото снаряжение, също съобразено с автентичните образци, ще са въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Руско-турската освободителна война.

В ролята на мирно население ще се превъплатят възстановчици и местни самодейци, специална покана за участие е отправена и към децата от читалище “Български искрици”, което е колективен член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”.

Възстановката ще започне в 11 ч. на 27 януари  от началото на пешеходната зона. Военната колона, начело с командващия генерал, ще бъде посрещната от мирното население пред храма “Свети Георги”. След това участниците във възстановката ще се отправят към пл. “Свобода”, където е предвидено да се проведе военният ритуал.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/