Категории: Варна

Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна разкрива последните успехи на центъра

Реклама

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за последните успехи и премиерните оперни и театрални заглавия

Кое е най-доброто, с което остава 2017-а?

Театрално-музикален продуцентски център Варна изпрати 2017-а като една много успешна година във всяко едно отношение – приходи, публика и нови продукции.

Държавна опера Варна постигна своятворчески и зрителски пик по време на Опера в Летния театър, а ДТ „Стоян Бъчваров“ се представи много добре в МТФ „Варненско лято“. Имахме много вълнуващи преживявания с изкуството и със зрителите през цялата година, гостувахме на различни сцени в столицата и страната, без да забравяме нашите празнични музикални и театрални Великденски и Коледни фестивали.

Завършихме кулминационно годинатане къде да е, а в столицата на Европейския съюз Брюксел, където само няколко дни преди България да поеме европредседателството, в навечерието на Коледа, Държавна опера Варна бе поканена да представи „Аида“ от Верди. И двата наши спектакъла в огромната зала „Forest National” с 5 000 места бяха напълно разпродадени. Публиката ни посрещнаповече от добре, дори реагира нестандартно, като наруши обичаяси да поднася аплодисменти в края на представлението, а не след всеки музикален номер, както се случва в други географски ширини, включително у нас. Арията на Радамес разчупи централноевропейската традиция и в двете вечери.

Варненската опера и друг път е гостувала на международна сцена, предимно с чужди солисти, но сега за пръв път съставът бе изцяло български. И така, в Брюксел постановката на „Аида“ на известния оперен режисьор Франко Драгоне защитиха блестящо нашите диригенти – Маестро Борислав Иванов, доайен на българските диригенти и наш артистичен директор, главният ни диригент Ян ван Маанен, заедно с оркестъра, солистите, хора и балета на Варненската опера. Наред със световния тенор Камен Чанев, се изявиха Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Таня Иванова, Елена Чавдарова-Иса, Свилен Николов, Пламен Димитров, Гео Чобанов и др. Удовлетворени сме както от художественото ниво, така и от финансовите резултати на този гастрол, за чиято прекрасна организация дължим благодарност на импресарска агенция „Eurocon” с управител Светла Атанасова. Щастливи сме, че домакините ни поканиха през 2018 година да се завърнем отново в Брюксел, вече не само с „Аида“, а и с „Набуко“, „Травиата“ и Оперна гала.

След Брюксел дойде и началото на 2018-а в Банско. Как се представи варненският екип в Международния балетен фестивал?

Да, след Брюксел в края на 2017-а последва гастролът ни в Банско, съвсем в началото на 2018-а. Тамс не по-малък успех нашата балетна трупа поднесе на българската и международна публика в най-престижния ни зимен курорт топ спектаклите си „Лешникотрошачката“, „Зле опазеното момиче“ и най-новото си заглавие – балета на балетите „Лебедово езеро“. За пореден път януарските балетни дни в Банско поставят началото на нашите първи сценични изяви за годината.

У дома, във Варна, новата година започна за ТМПЦ със силен старт на Драматичния театърна 11 януари икомедията “Бащи, лъжи и още нещо“,най-новия, но вече хитов спектакъл на режисьора Костадин Бандутов. В януарския афиш играем „Хенри IV” на Лилия Абаджиева, „Комичната илюзия“ на Васил Дуев и всички останали заглавия от репертоара на театъра. На 19 януарии операта кани зрителите на първа среща за новата година – голяма Оперно-оперетна гала, под диригентството на Стефан Бояджиев, с наши солисти и гости.След това продължаваме с оперетата „Веселата вдивица“, операта „Атила“, мюзикълите „Котки“, „Граф Монте Кристо“ и Тримата мускетари“. Предстоят симфонични концерти с Маестро Емил Табаков, Маестро Мартин Георгиев и т.н. За Деня на влюбените, освен традиционната „Една любовна вечер в операта“, ще изненадаме зрителите и с „Моята страстна латино любов“.

Ще бъде ли спазена традицията Варненският драматичен театър да гостува в София през февруари?

Да, готвим се за мащабен едноседмичен театрален десант в Софияот 12 до 16 февруари, когато ще представим пет от последните си заглавия на пет различни сцени. Това са: “Хенри IV”от Пирандело, реж. Лилия Абаджиева в Народния театър на 12 февруари, 19.00; „Месец на село“ от Тургенев, реж. Стилиян Петров, в Младежкия театър на 13 февруари, 19.00; „Комичната илюзия“ от Корней в Театър „Българска армия“ на 14 февруари, 19.00; „Сън“ от Магда Борисова, реж. Стоян Радев Ге. К.,в Театър „Театро“ на 15февруари, 11.00, 14.00 и 18.00; и „Приятели?“ от Здрава Каменова и Калин Ангелов, реж. Николай Кенаров, в „I am studio” на 16 февруари, 19.00.

Кои ще бъдат новите заглавия на Варненския драматичен театър и Варненската опера през новата година?

Вече текат репетиционните процеси за театралните премиери на „Мобилният телефон на мъртвеца“(работно заглавие) от Сара Рул, реж. Петър Денчев и на детския мюзикъл „Приключения опасни с герои сладкогласни“ по текст на Недялко Йорданов и музикана Хайгашод Агасян, реж. Костадин Бандутов, хореография Георги Енчев –Гош.Ново заглавие за нашата театрална сцена ще предложи и режисьорът Георги Михалков.За оперната сцена предвиждамепремиерите на романтичната опера „Летящият холандец“ от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград и на операта „Джоконда“ от Понкиели, копродукция с италианските оперни театри в Модена и Пиаченца. Ще има, разбира се, и много други нови заглавия. Голямата новина е, че варненскатапремиера на мюзикъла „Да пееш в дъжда“, реж. Борис Панкин, с Орлин Горанов и Мариан Бачев в главните роли, ще бъде премиера не само за България, но и за Европа. Предпремиерните спектакли предстоят на 4 и 5 април, в рамките на Великденския музикален фестивал – Варна 2018.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

На летище в България започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд

Стана ясно, че на летище Русе са започнаали експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд. Към…

преди 21 минути

Ергенът вбеси зрителите

На крачка от финала на "Ергенът", сезон 3, поредната отпаднала участничка е тихата и скромна…

преди 56 минути

Този варненски район остава без вода чак до 20 ч. днес

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че един варненски район остава без вода днес…

преди 2 часа

Така се прави най-вкусната дроб сарма (РЕЦЕПТА)

Агнешката дроб сарма е задължителна за българската трапеза на предстоящите празници - Великден и Гергьовден.…

преди 3 часа

3 май: Денят на свободата на пресата. Къде се нарежда България по свобода на печата?

На 3 май, когато отбелязваме Международния ден на свободата на пресата, е време да разгледаме…

преди 3 часа

Спипаха младеж, откраднал велосипед от двора на ресторант във Варна

Стана ясно, че 23-годишен варненец, известен на МВР, е задържан за кражба след бързи оперативни…

преди 3 часа