Категории: България

Почина журналистът и писател Георги Ингилизов

Реклама

На 63-годишна възраст ни напусна Георги Ингилизов – влюбен в морето бургаски интелектуалец, дългогодишен журналист, писател.

Десетилетия от живота си той посвети на емблематичния вестник „Черноморски фар“, а понастоящем беше редактор на литературното списание „Море“.

„С още един намаляха толкова важните свързващи хора между старото и новото време, между двата века. За съжаление, това е поредна тежка загуба за Бургас след скорошната раздяла с проф. Карайотов. Ще запомня Георги Ингилизов с най-отличителното в него – високият интелект и сетивността към изкуството във всичките му форми.

Написаното от него остава и това все пак е някаква малка утеха в тежкия момент. Вечна му памет!“, сподели кметът Димитър Николов, който изказва искрени съболезнования на семейството, приятелите и колегите на Георги Ингилизов.

Поклонението ще бъде утре, понеделник, от 12:00 часа в храм „Света Богородица“.

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. Средното си образование завършва в Техникума по морски и океански риболов „Ген. Владимир Заимов“ – Бургас, специалност „Корабен механик“, а висшето във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Българска филология. Работил е една година като моторист на океански траулери, а две години – като библиотекар в ДКМС.

От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година – главен редактор на областния всекидневник „Черноморски фар“ – Бургас. От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца „Веселушко“. От 2011 година е редактор в списанието за литература, изкуство и култура „Море“.

Разкази и новели на Г. Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната и са излъчвани от БНР, Радио – Варна, Радио – Стара Загора, Радио – Шумен.

Разкази на Георги Ингилизов са превеждани на руски език във в. „Литературная Кубань“ – разказ и фейлетон (1986); на полски език във вестниците „Куриер Шчечински“ и „Глос Шчечински“ – разкази (1987); на френски език в списание „Ревю периодик“ – разказ (2000); на турски език в списание „Kardes Kalemler“ – разказ (2010), и в Антология на българския разказ „Sicak Taslar“ (2012).

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 16 минути

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Коментар по темата направи Габриела Руменова - основател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите". По нейни…

преди 22 минути

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 2 часа

Експерт: Медът помага при настинка, грип и COVID-19

Имунологът Дария Карташева-Еберц обясни в своя скорошно интервю своите наблюдения за полезните свойства на меда.…

преди 2 часа

Според близки на починалата жена след побой в Перник: Счупено огледало е довело до конфликта

Както вече стана ясно, 56-годишна жена, която беше брутално пребита на 30 юли в Перник…

преди 2 часа

Внимание: Очаква се засилен поток от прибиращите се от Гърция

Днес е последният ден от дългия уикенд, който се образува около Деня на независимостта. Най-голям…

преди 2 часа