Категории: Варна

Убийците на таксиметровия шофьор се разкаяха, очакват ги по-леки присъди

Реклама

Обвиняемите за жестокото убийство на таксиметровия шофьор във Варна, 27-годишният Космас Джером и 24-годишната Ренета Козарева, поискаха делото срещу тях да бъде гледано по съкратената процедура.

На разпоредително заседание в Окръжния съд в морската столица те се признаха за виновни и така ще получат по-леки присъди. Размерът на наказанията им ще стане ясен на 12 март, когато процесът ще продължи по същество. Постановените присъди ще бъдат намалени с 1/3 заради съкратената процедура.

Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за общо 450 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите, и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г, ще го редуцира с една трета.

Тъй като прокуратурата и адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат представени пред съда справки за имотното състояние на двамата и техни характеристични данни, съдът отложи делото за март.

Припомняме, че обвинението спрямо 24-годишната Ренета от Несебър и 27-годишния Космас от Дългопол е за грабеж на таксиметровия шофьор Васил от Варна, придружен с убийството му. Престъплението извършено в съучастие е тежко и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В закона е предвидена и конфискация на цялото или на част от имуществото, ако те бъдат признати за виновни.

Грабежът бил извършен на 9-ти срещу 10-ти април 2017 г., когато живеещите на семейни начала, Ренета и Космас решават да наемат такси от автогарата в посока местност Пчелина и да оберат водача. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата престъплението било добре планирано, като двамата си осигурили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – зад него. Малко след 23,30 ч. на 9-ти април Космас спрял такси на известна варненска фирма, управлявано от 69-годишния Васил. По пътя за местност Пчелина, на отбивката на военното поделение на разклона за село Каменар, пътниците помолили шофьора да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното производство са посочени над 61 прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лева и мобилния телефон на шофьора.

След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза установила наличие на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се запознават чрез интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари миналата година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше образование. И двамата са с чисто съдебно минало. В обвинителния акт се сочи, че престъплението е извършено с особената жестокост и по особено мъчителния за жертвата начин.

Определенията, с които Варненският окръжен съд потвърди ареста на Ренета и Космас са от 12-ти април 2017г. Обвинението спрямо тях беше внесено в съда на 29-и декември миналата година.

Следващото заседание на Окръжен съд Варна е насрочено за 12 март.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Откриха авиобомба в оживен жилищен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в град София, съобщиха за медия "Нова…

преди 36 минути

Морето край Варна „завря“ от сафрид

Десетки лодки излязоха да си пробват късмета днес във варненския залив. Сафридът е тук от…

преди 43 минути

Не бързайте със смяната на гумите, съветват експерти

Според автомобилният експерт Филип Лазаров със смяната на зимните гуми няма нужда да се бърза.…

преди един час

Как да изкараме бързи пари във Варна: Пуснаха череши по 45 лева. Откъде ги берат

Един от най-скъпите плодове по това време на годината са черешите. Те вече се появиха…

преди един час

Планувайте си празничния уикенд. Вижте какво ще бъде времето

Лазаровден е и по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър…

преди един час

Днес са задължителни тези обичаи за починалите ни близки

Както е известно, в навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадавят и преливат с…

преди един час