Категории: България

Борисов на среща с Гинка в Министерски съвет

Реклама

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България.

В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за Инерком. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.

Борисов посочи, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кои са екологичните предизвикателства във Варна? Разговор с инж. Людмил Икономов (ВИДЕО)

Днес в предаването "Активни варненци" Николай Танчев ни среща с инженер Людмил Икономов. Той е…

преди един час

Варна се включва в Нощ на музеите и галериите

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 3 часа

Скръбна вест: Почина първата българка с медал от световно първенство по художествена гимнастика

Стана ясно, че на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева. Тя е първата българка с…

преди 4 часа

Аварира магистрален водопровод във Варна: Спират водата на централни райони

От ВиК-Варна информират, че е възникнала авария на магистрален водопровод, поради което без вода остават:…

преди 4 часа

Борисов: Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко ГЕРБ

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя Фейсбук публикация. Той обвини ПП-ДБ за…

преди 4 часа

Революционна терапия промени живота на глухо по рождение момиченце: Вече може да чува (ВИДЕО)

Момиченце, което е родено напълно глухо, вече може да чува и това се случва благодарение…

преди 4 часа