Категории: България

МОН съобщи датите на матурите за зрелостниците

Реклама

От днес, 6-ти март, до 16-ти март учениците от ХII клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат заявления до директорите на училищата, в които се обучават.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Задължителният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 21 май, а вторият задължителен изпит ще е на 23-ти май. ДЗИ по желание ще са от 29-ти май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

В заявленията си за явяване на ДЗИ младежите посочват, че освен на задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както и дали ще полагат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за ДЗИ по желание между следните предмети: математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, география и икономика, история и цивилизация, биология и здравно образование, философски цикъл и чужд език. Зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка от втория задължителен ДЗИ в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в рамките на 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история и цивилизация, география и икономика и по философия се изисква създаване на текст, а по математика – решаване на задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На сайта на МОН (рубрика Общо образование, подрубрика Държавни зрелостни изпити) е публикувана подробна информация, актуална към 28-ми февруари, за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и за кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването за кандидат-студентска кампания 2018 в акредитираните висши училища в България. За начина на балообразуване зрелостниците трябва да потърсят информация от съответното висше училище.

До 18-ти май учениците ще получат служебна бележка за допускане до ДЗИ и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.
Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 25-ти май до 8-ми юни. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13-ти юни.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Изтичане на газ в Шумен вдигна на крак пожарната

В обедните часове в неделя бил приет сигнал за мирис на газ във вход на…

преди 7 минути

Пешеходка е с опасност за живота след катастрофа във варненско село

В събота, около 20:00 часа, в с. Градинарово е възникнал пътен инцидент. Според първоначалните данни,…

преди 12 минути

Варненец е с опасност за живота след инцидент до община Варна

В неделя се е случило друго ПТП, при което велосипедист е самокатастрофирал и е настанен…

преди 28 минути

10 души са загинали по пътищата на страната само за една седмица

Общо 26 души са ранени при 22 пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха…

преди 33 минути

Не прекалявайте със сладоледа: Ето какви са недостатъците му

Както е известно, в разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този…

преди 35 минути

Мерцедес помете 89-годишна жена на пътя

89-годишна пешеходка пострада, след като бе ударена от лек автомобил на улица „Васил Априлов“ в…

преди 57 минути