Категории: България

Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията на страната

Реклама

Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за създаване на нужната организация във връзка с хидрометеорологичната прогноза за периода 5-9 март, изготвена от НИМХ–БАН.

Информирани са изпълнителната и местна власти, както и основните съставни части на Единната спасителна система за очакваната динамика в метеорологичната обстановка, предадоха от пресцентъра на МВР за Нова Варна.

При необходимост служители на вътрешните министерство и на местната власт ще осъществяват непрекъснато наблюдение на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма. Създадена е допълнителна организация за събиране на свободния от дежурства състав на структурите на МВР, при нужда. В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ превантивно е осигурена необходимата техника за действия при наводнения.

Съвети за действие при наводнение:

При възникване на наводнение незабавно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и близки, съседи и колеги.

Ако се намирате у дома, незабавно изключете газта и електричеството и поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, ако имате предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати. Ако не можете да излезете от сградата, за да защитите живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщите на тел. 112 или да известите близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждате, е желателно да отворите вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ви завари извън дома и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечити и да застанети на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се правят опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и да изчактме спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

След разтърсващия финал на „Ергенът“: Алек се появи в ефир и обясни какво е станало

Младият бизнесмен Алек Младенов се появи на живо в ефира на бТВ, след като изненада…

преди 14 минути

НАП с важно напомняне за изтичащ срок

От Националната агенция за приходите съобщават за медия "Нова Варна", че над 10 000 дружества…

преди 42 минути

Братовчедът на загиналия в катастрофата с Кирил Петков край Варна: Ицо беше професионален шофьор, нямаше нарушения

Припомняме, че вчера се случи зверска катастрофа край Аксаково, област Варна. Две коли се блъснаха,…

преди 53 минути

Първи думи на Магдалена, след като Алек заряза нея и Надежда на финала на „Ергенът“

Спираща дъха развръзка на финала на третия сезон на "Ергенът". Вчера стана ясно, че бизнесменът…

преди един час

Временно променят маршрута на някои автобуси във Варна

От Градски транспорт - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че на 21 май (вторник)…

преди един час

Полицай се барикадира в дома си: Опитал е да се обеси на кабел

Полицай се барикадира в дома си в Пловдив, след като беше осъден на доживотна присъда…

преди 2 часа