Категории: Варна

На живо от срещата ЕС-Турция във Варна (Видео)

Реклама

 С „приятелю Ердоган“ се обърнаха в началото на вечерята към турския президент председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Лидерите в ЕС обясниха, че разговорите във Варна между Алианса и Турция идват със закъснение.

Бойко Борисов: „Благодаря на Ердоган, че имаме вече над година нулев мигранстки натиск на границата. Надявам се българите да го оценяват. Помним времето, когато мигрантската вълна ни беше натиснала. Знаем какво е война, но е по-хубаво да живеем в мир“, каза още Борисов. „Аз поех ангажимент да поставя въпроса от името на гръцкия ми колега Ципрас. За тракийските българи, претенциите на президента и на опозицията – поставил съм темата пред Ердоган. Техните претенции не са по-малко – за данъците, за възродителния процес, пенсиите на изселниците ни- затова за да не бъркаме тази среща е между ЕС и Турция“.

Реджеп Ердоган: Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция – ЕС. Благодаря на моя приятел г-н Борисов, който ме покани тук.
Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата между него, евролидерите министър председателят на България Бойко Борисов. „Надяваме се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В предходните ни срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се направят за да се подобрят отношенията ни. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и с бежанците“, заяви още той. Турският президент подчерта, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания по мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и да се набележат конкретни стъпки, които предстои да бъдат предприети. „Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона“ каза Ердоган и за пореден път подчерта, че Анкара очаква да получи и втория транш от обещаните от ЕС 3 млрд. евро за справяне с мигрантската вълна. До момента южната ни съседка е получила само 1,8 млрд. от общата сума. „Час по-скоро трябва да бъде финализирана работата по либерализирането на визовия режим за нашите граждани. Това не бива да се превръща в политически въпрос и нашите граждани не трябва да губят доверието си в ЕС

Юнкер: „Много съм щастлив, че успявам, надявам се, че е така, да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция“. „Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам“.

Туск: „По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години”.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 13 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 13 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 13 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 13 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 14 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 14 часа