Категории: Варна

Заради дупка на Аспарухов мост осъдиха Община Варна

Реклама

Дупка на Аспарухов мост стана причина за ПТП с лек автомобил, който е имал застраховка Каско, чрез която успява да осъди Община Варна.

Произшествието е станало на 12 декември 2016 г., лекият автомобил е преминал през необозначена и необезопасена дупка на пътното платно в началото на Аспарухов мост посока центъра на град Варна. Вследствие на инцидента са настъпили вреди по автомобила.

Тъй като автомобилът е бил застрахован е настъпило застрахователно събитие и по заведена щета, ищецът е изплатил обезщетение за нанесени имуществени вреди на собственика на увредения лек в размер на 153.42 лв.

Счита се , че Аспарухов мост е публична държавна собственост, поради което Община Варна не е пасивно легитимирана да отговаря по предявения иск. Твърди, че съобразно изискванията на ЗДвП, когато МПС не е в състояние да се придвижва на собствен ход, поради причинени му вследствие на произшествие вреди, ПТП задължително се посещава от органите на МВР. В случая това не е сторено, както и не е извършена проверка за алкохол на водача; липсва фотографски материал за състоянието на лекия автомобил и за повредите по него. Оспорва и твърдяната причинно-следствена връзка между описания механизъм и настъпилите вреди по същото. В случая самият водач не е изпълнил вменените му от ЗДвП задължения да се съобрази с атмосферните условия, състоянието на пътя и на превозното средство. Моли предвид изложените съображения по делото да бъде постановено решение, с което насочените срещу него искове бъдат отхвърлени като неоснователни.

Съдът, преценявайки събраните, по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

В полза на ищеца е издадена Заповед за изпълнение за парично задължение, предмет на предявения иск в рамките на настоящото исково производство. Срещу издадената заповед, длъжникът е депозирал възражение в рамките на законоустановения срок.

В полза на ищеца са събрани гласни доказателства посредством разпит на двама свидетели в режим на призоваване, с показанията на които да установи наведените фактически твърдения досежно обстоятелствата при които е настъпило застрахователното събитие и за състоянието на пътната настилка.

В хода на делото са ангажирани специални знания в областта на автотранспортната техника посредством проведената съдебно автотехническа експертиза.

Същевременно съвкупната преценка на събраните в хода на производството доказателства обусловя извода за наличието на реално причинени по застрахования автомобил вреди. В тази връзка съдът намира, че събраните по делото гласни доказателства, които съдът кредитира като непосредствени и кореспондиращи с останалите доказателства по делото, установяват обстоятелствата, при които е настъпил инцидента, а именно наличието на препятствие – железа, стърчащи от дупка на пътното платно.

Съгласно Правилника за прилагане на закона за пътищата (ППЗП) в редакцията на текста към момента на ПТП-то, организирането на дейностите по поддържане на пътищата е задължение на съответните общини за републиканските пътища в границите на урбанизираните територии за населените места с население над 100 000 души, като Агенция „Пътна инфраструктура“ участва във финансирането със средства в размер на средногодишните разходи за поддържане на 1 км от съответния клас път, предвидени в бюджета на агенцията за текущата година. Съгласно цитираните норми задължение на Община Варна е да поддържа пътното платно на Аспарухов мост.

 В случая няма съставен протокол за ПТП, но ищецът е ангажирал други доказателства за установяване на механизма на ПТП посредством разпита на свидетел, непосредствено възприел преминаването на МПС през неравностите на пътното платно и последвалите щети по автомобила.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 9 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 9 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 9 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 9 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 10 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 10 часа