Категории: Любопитно

Христос воскресе – Великден е

Реклама

Днес е Възкресение Христово – Великден, – най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение Христово “Великден”. Това е празник на празниците и тържество на тържествата. Ден на победата над смъртта и тлението, ден на предвкусването на вечния блажен живот, обещан на всички християни, ден на преодоляването на злите сили в нас и в света.

С поздрава “Христос воскресе” и отговор “Воистину воскресе” православните християни се поздравяват в продължение на 40 дни след Великден. Христос щеше да бъде само един обикновен еврейски учител, който изцелява болни и умира трагично на кръста, ако Бог не беше потвърдил Неговата мисия чрез Възкресението.

За вярващите Възкресение Христово е ключът към тайната на живота и смъртта. Великден не е само връщане на един мъртвец към живота. Хора са възкръсвали и преди, и след Христос. Но те рано или късно отново са умирали. Богочовекът Христос е единствената личност в историята, която след Възкресението Си живее вечно в Бога и за Бога.

Възкресението Христово доказва, че Иисус от Назарет не е само пророк, както смятат мюсюлманите и не е само учител, както твърдят окултистите. Христос е Син Божи, “Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен”, както е писано в символа на вярата.

 Благодарение на Възкресението се основава Църквата, която триумфира вече 2000 години и става основа на християнската цивилизация.

Премъдрият Соломон казва, че има време за плач, има време и за смях. През Страстната седмица съпреживявахме мъченията и гаврата с Богочовека, а днес, когато Той възкръсва, както е предсказал, вече няма място за плач и скръб.

Св. Григорий Богослов пише: „Христос възкръсна от мъртвите – възкръснете с Него и вие; Христос е в Своята слава – възлезте и вие към Неговата слава; Христос се изтръгна от гроба – освободете се и вие от оковите на греха!” Нека нашите сърца откликнат на вестта за възкръсналия Христос с готовност да следваме Неговите заповеди. Нека светлината на Христовото Възкресение прогони от нашия живот мрака на греха и да го изпълни с дела на Божията правда, любовта и милосърдието. Нека се помолим Бог да ни дарува здраве, мир, благополучие и спасение.

Преди полунощ в църквите се чете откъс от Евангелието на Матей и свещениците известяват най-великото чудо в историята – Възкресение Христово. Всяка година в полунощ на Великден в църквата на Божи гроб се спуска небесен пламък, който запалва свещите на Йерусалимския патриарх. Във всички православни църкви се повтаря символично този обред, като свещениците предават пламъка на своите свещи на множеството вярващи. Хората занасят горящите свещи в къщи, за да запалят кандилата си. Те се поздравят с Великден и си разменят козунаци и червени яйца, които са образ на възкресението. Празникът продължава цели три дни и на него не се работи. Посещават се гробовете на близките, където се палят свещи и се поставя козунак и яйце. Следобед има обичай да се гостува на кръстниците.

Вечерта се изпълнява т. нар. Второ Възкресение, по време на което се възпоменава посещението на жените-мироносици на гроба на Христос. Според евангелията именно жените, а не мъжете отиват сутринта там, намират камъка отвален и чуват радостната вест от един ангел. Припомня се и явяването на възкръсналия Спасител в същия ден пред смаяните Му ученици. Той им заповядва: “Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух… Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:19-20). По време на вечерната служба евангелският текст се чете на различни езици като илюстрация на проповедта на апостолите по целия свят.

Източник: pravoslavie.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Първи думи на Магдалена, след като Алек заряза нея и Надежда на финала на „Ергенът“

Спираща дъха развръзка на финала на третия сезон на "Ергенът". Вчера стана ясно, че бизнесменът…

преди 8 минути

Временно променят маршрута на някои автобуси във Варна

От Градски транспорт - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че на 21 май (вторник)…

преди 31 минути

Полицай се барикадира в дома си: Опитал е да се обеси на кабел

Полицай се барикадира в дома си в Пловдив, след като беше осъден на доживотна присъда…

преди 37 минути

Млад мъж задигна напитки от летния бар на заведение във Варна

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че след бързи оперативни действия на служителите…

преди 46 минути

Хванаха мъж от Варна, извършвал кражби от хранителни магазини

От полицията във Варна съобщават, че 27-годишен варненец, известен на МВР е бил задържан в…

преди 58 минути

Кога температурите в България ще достигнат до 28-29°?

Очаква се почивните дни да започнат с тихо време и сутрешни пролетни мъгли в низините,…

преди един час