Категории: България

Гмуркането на Теодора или 233 метра между живота и смъртта

Реклама

Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора Балабанова е била болна от скоротечен рак, но не го е знаела.

Този неизвестен факт става ясен от филма „233 метра между живота и смъртта“. „От аутопсията става ясно, че са й оставали 2 месеца живот“, разкри авторът на филма Слави Ангелов по Нова телевизия.

Седмица преди гмуркането на 233 метра Теодора и съпругът и Михаил Балабанов правят успешно гмуркане на 203 метра – успешен опит, след който излизат в отлично състояние. 203 метра е световен рекорд за гмуркане на жена в открити води. Преди това е имало по-голямо постижение на южноафриканка, но в сладки води, където няма течения и условията са коренно различни“, добави той.
„Вероятно е при фаталното за Теодора гмуркане да са допуснати и грешки с газовете, тъй като и двамата с Михаил получават вертиго. Той обаче е по-силен физически и може би това го спасява. Използват се различни газови смеси. Няма учебници как да се гмуркаш на 200. на 230 метра. Има вероятност за грешки, защото Теодора и Михаил са сред пионерите в облестта. При въпросното гмуркани са използвани 15 газове“, разкрива още Слави Ангелов.

За да бъде довършен „233 метра между живота и смъртта“ и за да може Михаил Балабанов да издаде своята книга учебник по техническо гмуркане, е нужна вашата подкрепа: тук

А всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното възнаграждение, което включва плакат от филма с личния автограф на Михаил Балабанов, DVD с филма и дори курс по гмуркане, воден от самия Михаил в Гърция.

„Теодора тежи 47 килограма, гмурка се с оборудване от 166 килограма. Тя е малка жена с голямо сърце. Надяваме се на подкрепата на всичко хора, за да може постигнатото от нея да не бъде забравено. Не може постигнатото от нея да се забрави за 3 дни“, каза още Слави Ангелов.

На 24 септември 2017 г. Теодора Балабанова се спуска на 233 метра в бездната на Егейско море. ставайки единствената жена в света, слизала на такава дълбочина. Но Тео, както я наричат приятелите й, така и не успява да се върне жива обратно на повърхността.
Документалният филм „233 метра между живота и смъртта“ на главния редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов и оператора от БНТ1 Анна Андреева разказва историята на Теодора и нейния съпруг Михаил Балабанов по пътя към световния рекорд и фаталният 42 метър, където всичко се обърква.

Спускането към дъното на морето продължава 8 минути, ала връщането към повърхността отнема часове заради задължителната декомпресия. Докато всичко върви добре, водолазите се усмихват и се радват на успеха си, но минути след срещата с първия поддържащ водолаз става най-страшното.

Теодора губи контрол над тялото си, всеки опит да й бъде оказана помощ, е неуспешен. Михаил взема единственото възможно решение – съпругата му да бъде изкарана веднага на повърхността, пропускайки близо 4 часа декомпресия.

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интензивен дъжд наводни много булеварди в Добрич

Близо 30 л/кв.м. е количеството дъжд в Добрич към този час. Много булеварди в града…

преди 7 минути

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен,…

преди 12 минути

Как да разпознаем истинския мед в домашни условия

Не е тайна за никого, че на пазара ни има много фалшив мед. Това, че…

преди 16 минути

Дете на 10 подкара кола и обиколи с нея училищна площадка

Стана ясно, че дете на десет години е задигнало автомобил. На кадри се вижда как…

преди 18 минути

Неочаквано: Четири от гимнастичките напускат ансамбъла на България

Стана ясно, че четири от момичетата в ансамбъла при жените се отказват. Това са Маргарита…

преди 21 минути

Варненец се готви за трети триатлон от серията Extreme Triathlon

С редакцията на медия "Нова Варна" се свърза Милена Добрева, която ни разказа за ВЛАДИМИР…

преди 37 минути