Категории: България

Държавната пътна администрация отбеляза 135-тата си годишнина

Реклама

Държавната пътна администрация отбеляза 135-тата си годишнина.

От пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщават за Нова Варна, че 2018 г. и 2019 г. ще бъдат исторически за пътното строителство, тъй като ще стартират стратегически проекти в Северна България – цялостното завършване на „Хемус“, изграждането на автомагистралите „Русе – Велико Търново“, „Видин – Ботевград“, „София – Калотина“ и най-сложният участък от „Струма“ през Кресненското дефиле.

„Убеден съм, че ще се справим с тези предизвикателства, защото имаме и знания, и опит„, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов на тържеството по повод 135-годишнина от създаването на държавната пътна администрация.

В приветственото си слово инж. Атанасов подчерта, че изминалите 5 години и особено 2015 г. са едни от най-успешните години в пътното строителство на модерна България, тъй като със средствата от Европейския съюз автомагистралната мрежа се е увеличила с над 300 км и в момента е около 740 км. Бяхме си поставили амбициозна програма, която изпълнихме напълно, заяви инж. Атанасов.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев подчерта, че инфраструктурата трябва да се поддържа, доизгражда и развива и за това са нужни значителни инвестиции.

С въвеждането на тол системата очакваме над 1 млрд. лв. приходи годишно или около 3 пъти повече, отколкото получаваме от винетните стикери в момента, и тези средства ще се инвестират в поддържане и развитие на републиканската пътна мрежа, заяви заместник-министър Йовев.

„Знаем, че пътищата не са идеални – има настилки, които са на повече от 20-30 години, но ще сменим подхода и от кърпежи ще преминем към цялостна рехабилитация на компрометираните участъци, които не са ремонтирани от над 30 години„, каза инж. Йовев.

Началото на пътната администрация се полага на 3 април 1883 г., с Указ №267 на княз Александър I Батенберг. С него се утвърждават законите за направата, поправката и поддръжката на държавните пътища и на окръжните пътища, както и Правилникът за службата на кантонерите. С първите държавни документи за проектиране, строителство и поддържане на пътищата в Княжество България за първи път се регламентира пътното дело у нас. Двата закона са изработени от княз Михаил Хилков, който е бил управляващ Министерството на общите сгради, земеделието и търговията (МОСЗТ) в кабинета на ген. Леонид Соболев. Към това министерство са били и пътищата на държавата.

България посреща Освобождението си с 2 511 километра пътища. В следващите 30 години пътната мрежа нараства близо 4 пъти, като през 1915 г. – в навечерието на Първата световна война, достига над 9 000 км. Приети са редица закони за развитието на пътната инфраструктура, нейната класификация, задължения, отговорности и финансиране. Изграждат се пътищата София – Самоков, Варна – Бургас, Русе – Силистра, Враца – Мездра, Оряхово – Враца, Асеновград – Чепеларе, Пазарджик – Брацигово, Хасково – Кърджали и редица мостови съоръжения.

До 1944-та година пътната мрежа достига над 22 000 км. Приети са два закона, които дават сериозен тласък за развитието на пътното строителство. Това са законите за пътищата и за трудовата повинност. Построяват се отсечките София – Мездра, Сливен – Елена, Троян – Кърнаре и Кричим – Девин и редица други.

Периодът до 1971 г. е период на модернизация на основната пътна мрежа. Изграждат се направленията Русе – Велико Търново – Килифарево, Подбаланският път София – Карлово – Бургас, проходите на Републиката и Витиня.

От 1954 г. в експлоатация е и първият мост над река Дунав при Русе. С новото административно делене на страната през 1959 г. се създават 27 окръжни пътни пътни управления.

С разпореждане на Министерския съвет от 19 май 1971 г. се утвърждава изграждането на автомагистралния пръстен на страната в направлението: София – Пловдив – Сливен – Бургас – Варна и София – Плевен – Бяла – Попово – Шумен – Варна, с обща дължина около 1000 км. Той включва трите магистрали „Тракия”, „Хемус” и „Черно море”. Започва развитието на автомагистралното строителство.

В момента републиканската пътна мрежа е около 20 000 км.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наближава Петковден. Един от най-важните дни в годината

На 14 октомври православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче…

преди 13 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

13 379 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 14 часа

Във Варна хванаха шофьор под въздействието на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на…

преди 14 часа

Водна стихия се вихри в Перник. Има много бедстващи автомобили

Стана ясно, че град Перник е под вода след излял се проливен дъжд в града.…

преди 14 часа

Това са вълшебните свойства на сока от кисели краставички

Киселите краставички, чушките и карфиолът често присъстват на трапезата през зимните месеци. Ако сте любител…

преди 14 часа

Каква зима ни очаква според народната метеорология

Както е известно, народната метеорология, основана на вековни наблюдения и опит, продължава да бъде важна…

преди 14 часа