Категории: Любопитно

Създател на машина за евтаназия я промотира на погребално изложение

Реклама

Противоречиво изобретение, наречено „Машина на смъртта”, което е създадено, за да изпраща хора в отвъдното, за първи път ще бъде „тествано” пред публика.

Машината „Сарко” е създадена от 70-годишния австралийски лекар Филип Ничке, който е застъпник на евтаназията и е познат с прозвището Доктор Смърт. При натискане на бутон в машината, тя се пълни с азот, човекът вътре първо губи съзнание, а след няколко минути умира. Приспособлението ще бъде показано на погребално изложение в Амстердам този уикенд, а посетители ще могат да „изпробват” преживяването с помощта на виртуална симулация.

Д-р Филип Ничке, Снимка: Getty Images

Инициативата среща множество негативни реакции, а машината е определяна като ужасна и рекламираща самоубийствата.

Хората, които искат да използват изобретението на Ничке, за да се самоубият, трябва да преминат през онлайн тест, доказващ психичното им здраве и желанието им да умрат по собствена воля. След това те ще получат четирицифрен код, валиден в рамките на 24 часа. След вкарване на кода в машината, трябва да натиснат специален бутон, за да стартират процеса.

Говорител на погребалното изложение обясни, че посетителите ще могат да изпробват преживяването чрез очила за виртуална реалност и да проверят дали такъв край на живота ги устройва. През виртуалните очила те ще могат да си поръчат гледки на Алпите или на морето, които да съзерцават в последните си мигове. После ще могат да натиснат бутона за самоубийство, след което гледката във виртуалните им очила бавно ще потъмнее и изчезне.

Доктор Ничке разработва „Сарко” в Холандия, заедно с инженера Александър Баник, с цел да разпространи машината по цял свят. Идеята му не е да осигури „достойна” смърт на безнадеждно болните, а да им даде едно еуфорично последно изживяване. „Представете си, че последният ни ден на тази земя може да бъде и един от най-вълнуващите!”, казва той. „Човек може да се пренесе където си иска и да умре, гледайки Скалистите планини или Тихия океан.”

Снимка: Exit International

Представянето на машината е посрещнато с яростни критики от политици и социални работници. Говорител на Холандската гореща линия за превенция на самоубийствата казва: „Това е абсолютно недопустимо.”

Правим всичко възможно, за да предотвратяваме самоубийствата, и изведнъж се появява машина за самоубийства на погребално изложение, сякаш това е нещо съвсем нормално. Самоубийството не е промоционална оферта и подпомагането му е престъпление в Холандия”, казва член на Християнската консервативна партия.

Доктор Ничке извършва евтаназия за първи път през 1995, когато в Австралия се приема закон, позволяващ на лекарите да прекратят живота на терминално болни пациенти по тяхна молба. Законът е отменен още през 1997 година и евтаназията отново става незаконна в страната. За краткия период, докато законът е в сила, доктор Ничке конструира първата си машина на смъртта, наречена „Избавление”. Оттогава технологиите напредват и докторът се надява „Сарко” да предложи на хората едно по-елегантно прощаване с живота.

Източник: Daily Mail
Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наши лекари сътвориха чудо

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 45-годишен мъж, съобщават от…

преди 5 минути

Какво ще бъде времето през новата седмица

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността…

преди 7 минути

Жестока катастрофа във Варна

Стана ясно, че жестока катастрофа във Варна е станала тази събота в 21:15часа. Инцидентът е…

преди 26 минути

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до…

преди 28 минути

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 3 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 3 часа