Категории: Свят

Ерик Льобедел: Режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума

Реклама

Снимка: Bloomberg TV

Франция е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за който се твърди, че доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия.

Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи. Това каза френският посланик у нас Ерик Льобедел.

„Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища”, поясни Льобедел в студиото на bTV.

„В доклада има много улики, които съвпадат и, които ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума”, допълни още френският посланик.

Той определи въздушните удари на Съединените щати, Великобритания и Франция като „необходими, целенасочени и напълно законни”.

Франция непрекъснато се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 г. беше готова да нанесе удари, но за съжаление по това време нашите съюзници – САЩ и Великобритания, не бяха готови. Франция е вносител на двата международни договора за химическите оръжия, които Сирия е подписала”, коментира още френският посланик.

На въпрос дали Русия е била предупредена за вчерашните въздушни удари, Льобедел поясни, че знаците от западните лидери са били напълно ясни.

„Имаше много ясни индикации, изразени от нашите ръководители, които многократно повториха, че червената линия е премината и това ще доведе до действия. Естествено, Русия не беше предупредена за техническите подробности и за момента на тези удари”, каза посланикът.

„Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове”, категоричен е Льобедел.

На въпрос дали въздушните удари „са си свършили работата”, посланикът коментира, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

„От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на Съединените щати, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия”, допълни Льобедел.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как е действала групата за строителни измами във Варна? (ВИДЕО)

Припомняме, че беше разкрита престъпна група за строителни измами, която е оперирала във Варна и…

преди 6 минути

Водна авария във Варна: Абонати в центъра на града остават без вода чак до 17.30 ч.

От ВиК-Варна съобщават, че централни абонати във Варна остават без вода днес (17 май, петък)…

преди 29 минути

Кирил Петков е разпитан за адската катастрофа край Варна, при която почина човек

Стана ясно, че са разпитани четиримата участници в катастрофата с кола на НСО край Варна,…

преди 36 минути

Борислав Гуцанов: Да защитим националната сигурност на България

Експерти, сред които Боян Чуков, обсъдиха рисковете пред страната ни и изразиха подкрепа за водача…

преди 44 минути

Разтревожени граждани: Пред сградата на МВР в Русе расте канабис

Разтревожени русенци сигнализират в социалните мрежи, че на метри от дирекцията на полицията в град…

преди 45 минути

Пламна пункт за вторични суровини в Шумен

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че дежурните противопожарни екипи са реагирали…

преди 51 минути