Категории: Варна

Нестандартна варненска художничка е номинирана за престижната награда „Стоян Камбарев“ 2018 (ВИДЕО)

Реклама

На 30  април за девета поредна година ще се състои официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“.

Kулминацията на успешната годишна творческа работа на фондацията, носеща името на култовия театрален режисьор, отново ще събере арт елита на България.

Тази година събитието ще гостува в софийски арт център – вече наложило се пространство за култура в центъра на столицата.

Сред избраните тази година е художникът и стрийт артист Виктория Георгиева, позната още с псевдонима Mouse.

Виктория Георгиева-Mouse е родена през 1989 г. в Исперих. Рисува активно от дете. В момента работи и твори във Варна, основно в областите стрийт арт, живопис и илюстрация. Участва в множество проекти в различни сфери на визуалните изкуства, колективни изложби, арт фестивали, творчески резиденции и симпозиуми в България и чужбина.

Снимка: Фондация „Стоян Камбарев“

През 2013 г. завършва Факултет за изящни изкуства във Велико Търново, със специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. По време на следването си е на Erasmus студентски обмен в Испания, където също оставя своя творчески отпечатък, рисувайки върху фасадите.

Автор е на няколко самостоятелни изложби, печелила е награди за произведенията си. Позната е и като женската част от творческия тандем SUNSHINERS. Води клас по рисуване за деца „Азбука на Въображението“.

Снимка: Facebook

Номинирана е зa активната си разностранна дейност в широк спектър на изобразителното и визуалнo изкуствo, за експериментaлния си подход със стилове, техники, материали и повърхности, за ярко разпознаваемия си творчески отпечатък в градската среда и за отдадеността на мисията да предава уменията и любовта си към изкуството на талантливи деца в собствен клас по рисуване.

Снимка: Facebook

Tворческата си мотивация Виктория обяснява така:

Намирам смисъл в самия път. Пътят е разноцветен, наситен с вдъхновение, нагоре-надолу, непрестанна себепровокация. Сам и с другия. Изкуството е самият живот. Съществуванието. Статиката и динамиката. Видимото и невидимото. Предметът. Формата. Цветът. Ароматът. Причината и следствието. Мисълта и действието. Възможността да се променяш. Възможността да вдъхновяваш.“

Яркият колорит, с който Виктория разчупва сивотата на градската среда, внася настроение, виталност и красота и оставя разпознаваема следа. Mouse е безусловният избор на членовете на Фондацията тази година в категория „Изобразителни и визуални изкуства“.

Снимка: Facebook

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2018 са пианистът Светослав Тодоров, фентъзи писателят Кристиян Малинов, актрисата Патриция Пъндева и тандемът Mixed Motion Project, съставен от Илко Илиев – фрийрънър, каскадьор и Марин Кафеджийски – оператор и фотограф.

Всеки един от номинираните ще получи специална награда, свързана с осъществяването на свой личен проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 30 април с бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

Видео:

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Значително количество валежи ни очаква по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ни очаква облачно и дъждовно време, като по…

преди 39 минути

Ето с колко милиона евро е нараснал външният дълг на България за година

По данни от БНБ стана ясно, че брутният външен дълг на страната ни е нараснал…

преди 14 часа

29 Април – Международен Ден на Балета. Ето някои интересни факти за него

Всяка година на 29-ти април отбелязваме Международния Ден на Балета, посветен на едно от най-изящните…

преди 14 часа

Четирима скриха дрога в хралупа на дърво до детска площадка в Добрич

От полицията в Добрич съобщават, че на 28 април около 18:00 ч. е получен сигнал…

преди 14 часа

ВиК-Варна обяви: Това място остава без вода чак до 21 ч.

От ВиК-Варна съобщават, че следният варненски район остава без вода до късно днес: - Поради…

преди 15 часа

Съдът във Варна налага наказание на мъж, извършил престъпление против избирателните права на гражданите

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 15 часа