Категории: Варна

С велопоход във Варна ВМРО отбелязва 142 г. от Априлското въстание

Реклама

Защита интересите на българската национална общност в Западните покрайнини ще бъде единственото важно нещо в преговорите за членство на Сърбия в ЕС, заяви във Варна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Правителството в Белград отказва да спазва подписаните протоколи за обучение на българските деца на български език. Това не се случва в нито едно училище в Западните покрайнини, които Сърбия получава с Берлинския и Ньойския мирен договор от 1878 и 1919 г.

От 10 години Сърбия не издава учебници на български език и отказва да го направи, заяви Ангел Джамбазки. Във Варна той уточни, че България няма да отстъпи, поне в това правителство, от интересите на българите в Западните покрайнини. В момента според него „Българската външна политика е разумна, балансирана и активна в рамките на ЕС и следва интересите на българите, и това се отнася за Македония, Албания, в целия регион“.

За Ангел Джамбазки „Ердоган е заплаха за всички свои съседи, включително за България” и преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, зам.- председател на ВМРО; Искрен Веселинов – народен представител и зам. председател на ВМРО; Иво Пазарджиев – представител на ВМРО Русе и Даниела Пенкова – председател на женската организация на ВМРО Варна присъстваха на създаването на квартална структура на ВМРО в район „Одесос“ с председател Венцислав Сивов, в която влизат 15 нови членове.

По повод 142 г от избухването на Априлското въстание, новосъздадената структура  на ВМРО Одесос организира велопоход за отдаване на почит към загиналите. Събитието ще се проведе на 29 април /неделя/. Начална точка : Слънчевия часовник /входа на Морска градина – Варна/ – 10:30 ч.

В 11 ч. всички участници във велопохода ще потеглят към Морската градина в посока бюст-паметника на Георги Бенковски за поднасяне на цветя и венци.

Шествието ще продължи до края на Морската градина, преминавайки през „Станчова алея“ , където ще се влее в международен път Е87/Варна- Златни Пясъци/ при кръговото движение на „Пикадили парк“ и ще продължи до курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ до едноименния манастир. За тези, които нямат велосипед, но искат да присъстват на панихида в памет на загиналите в Априлското въстание, срещата е в 12:30 ч в манастира.

В 13:30 ч всички участници във велопохода ще тръгнат към начална точка на похода по пътя, по който са дошли.

По време на целия велопоход ще бъде осигурен придружаващ автомобил на МВР – Варна за безопасност на всички участници в шествието.

За повече информация, вижте тук.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Intelligent Music Project разтърсва Варнa с рок на 15-ти май

Концертът по повод официалната премиера на Miracles Beyond-новият албум на супергрупата Intelligent Music Project,  ще се…

преди 47 минути

Втори ден цяло варненско село стои без вода

От сайта на ВиК- Варна научаваме, че от вчера 10.05.2024г./петък/ поради авария на напорен водопровод…

преди един час

Честито: Много хора празнуват имен ден днес. Да не пропуснем някого

На 11 май имен ден всяка година празнуват мъже с имена: Кирил, Киро, Методи, Методий,…

преди един час

Удари ни мощна магнитна буря: Колко дни ще вилнее

Стана ясно, че силна магнитна бури удари Земята през последните часове, показват уредите на Националния…

преди 2 часа

Воден ад: Две деца попаднаха във водовъртеж

Стана ясно, че пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско. Това съобщи говорителят…

преди 2 часа

Светла събота е: Строго се забраняват всички тези неща

Светла събота е. Както е известно това е шестият ден от Светлата седмица след Великден,…

преди 2 часа