Категории: Варна

Връчиха престижните награди „Варна“ (СНИМКИ)

Реклама

По повод 24 май, Празника на славянската писменост и българската култура, днес, на тържествена церемония в Пленарна зала на Община Варна, кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Варна Тодор Балабанов връчиха годишните НАГРАДИ ВАРНА на изтъкнати творци в областта на културата в нашия град.

Голямата награда „Варна“ бе присъдена на Валери Станков за цялостно творчество и изключителни постижения .

Снимка: Нова Варна

В раздел „Литература“ отличието отиде  при  Панко Анчев за издаденото литературно-критическо изследване „В зоната на разпада“.

Снимка: Нова Варна

В категория „Изобразителни изкуства“ бе номиниран Пламен Аврамов. Той получи днес признанието за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Наградата в раздел „Театър“ е за Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и за  Цветина Иванова – за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Снимка: Нова Варна
Цветина Иванова / Снимка: Нова Варна

Наградените в категория „Музика“ бяха Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с големи постижения в областта на музиката.

Снимка: Нова Варна

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е сред призьорите. Наградата в раздел „Опера“ е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

Снимка: Нова Варна

В категория „Танц“ приз получи Милена Попова, хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа.

Другият отличен в този раздел е академичният танцов театър „Черноризец Храбър“ с художествен ръководител проф. Петър Ангелов – за постижения в танцовото изкуство.

Екипът на БНТ Варна е номиниран в категория „Кино“. Той получи признанието за документалния филм „Около света за 202 дни“  със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

В раздел „Журналистика“ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

Снимка: Нова Варна

За поредна година в категория „Архитектура“ няма номинация.

Ето и  получилите  награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Илиян Калинов Кънчев – ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Проявява активен интерес към природните науки. Участва целенасочено във всички състезания по биология и химия. Има постигнати отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в националния отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Стефчо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

Снимка: Нова Варна

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Валентина Господинова Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. Доказателство за това са множеството интересни инициативи и проекти, които разработва и реализира с децата. Ползва се с доверието и признанието на педагогическата и родителската общност.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

  1. „Учител на годината” в областта на основното образование

Севдалина Недева Атанасова – старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“. Учител с дългогодишен професионален стаж. Ръководените от нея паралелки са пример за целенасочения стремеж училището да бъде еталон за съвременна образователна среда и толерантни взаимоотношения.

Снимка: Нова Варна
  1. „Учител на годината” в областта на средното образование

Елена Труфчева Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“. Цялостната й дейност като учител показва високия й професионализъм при работа с учениците в класни и извънкласни дейности.

Снимка: Нова Варна

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. Учител с много добра научна, методическа и педагогическа подготовка. Ръководител е на художествено-творческия танцов състав на СУ „Елин Пелин“.

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Янкова Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Прилага оригинални и нестандартни образователни стратегии.

Снимка: Нова Варна

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Иванова Велянова. Педагогическият екип е с утвърден висок професионализъм и обществен авторитет, които се дължат на иновативното обучение и високите резултати в учебната и извънкласна дейност.

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Йорданова Тотева. Безспорен атестат за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица международни, национални конкурси и олимпиади. Заслужена гордост и признание е персоналната награда на директора, удостоен с указ на Президента на Франция със званието „Кавалер на националния орден за заслуги“.  

Снимка: Нова Варна

 

Наградените в сферата на науката и висшето образование са:

  1. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. – за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

Снимка: Нова Варна

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

  1. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP) Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Росен Николаев Николаев – за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“ Предложение от Икономически университет – Варна

Снимка: Нова Варна

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков – за изпълнението на научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“ Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“

  1. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите Предложение от ВВМУ  „Никола Йонков Вапцаров“

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” – за проект Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ съвместно с Община Варна Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“

Снимка: Нова Варна

Имената на наградените творци и творчески колективи, удостоени с награда „Варна“,  ще бъдат вписани в Почетната книга на града, която се съхранява в дирекция „Култура и духовно развитие“.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кога да закусваме и вечеряме, за да бъде по-бърз метаболизмът ни?

Според експерти сутрешната активност трябва да започва в 6 сутринта, а пълната активност трябва да…

преди 5 минути

Уникална комбинация: Ето с какво да ядете шоколада, за да е полезен за сърцето ви

Руският кардиолог д-р Герман Ганделман съветва хората да ядат на ден по 20 грама шоколад,…

преди един час

Този вулкан бълва злато на стойност 6000 долара всеки ден

Вулкан на Антарктида изхвърля злато на стойност 6000 долара всеки ден. Става въпрос за вулкана…

преди 4 часа

Черешите ли се превърнаха в новото злато: Ето колко струват в Пловдив и в Англия

Много хора са удивени от цената, ня която се предлагат ранните череши. Оказва се, че…

преди 4 часа

Направиха нови записи на химните на Република България и Европа

В края на април министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови…

преди 5 часа

Какви температури ни чакат по Черноморието утре?

От НИМХ прогнозират, че утре времето в страната ще бъде предимно слънчево, като това се…

преди 5 часа