Категории: Варна

Какво ще видят зрителите на театралния фестивал „Варненско лято“ 2018

Реклама

Взаимодействието между танц, нови технологии и акробатика е сред акцентите в програмата със заглавия от Италия, Франция, Чехия, Белгия, Обединеното кралство и Русия.

Всяка година театралният фестивал „Варненско лято“ кани представления на ярки и значими творци, както и интересни актуалния явления от европейската и световна сцена, които представя често за първи път пред българска публика. Международната селекция на предстоящото му 26-о издание отново залага на жанровото разнообразие.

Още в деня на откриването, 1 юни, след залеза на слънцето специална висока конструкция, изградена на пл. „Независимост“, ще стане сцена на необичаен криминален сюжет, разиграващ се във въздуха.

Двама актьори-акробати – италианците Андре и Лука Пиалини – ще бъдат въвлечени в свят на комикси и анимационни филми в ролята на ченге и крадец. В тяхната история главен персонаж се оказва един компютър, който през различни надписи и графики на екрана се намесва в действията на двамата герои. „Търси се“ е находчива визуална комедия в жанра на въздушния физически театър, в който италианската компания „Ивенти Вертикали“ работи вече над десет години. Шоуто е представяно над 150 път из цял свят и сега българската публика ще има възможност да го види за първи път на централния площад във Варна при вход свободен.

Международната програма продължава на 6 юни на сцена „Филиал“ на Драматичния театър отново с продукция от Италия, която показва съвременен танц от висока класа. „Планината Чирчео“ на хореографа Фабрицио Фавале носи името на митичната планина в Италия над Тиренско море. „Работите ми са деликатен диалог с различни видове пейзажи, като за мен това са различни светове. В повечето случаи тези светове са въображаеми. За мен танцът е неподлежащ на превод език, който провокира пораждането на разнообразни форми – независимо дали реални или въображаеми, форми на някакво минало или бъдеще, и прелита през техните видими хоризонти.

Това дава много възможности на човешкото тяло“, споделя хореографът. Чувственият и хипнотичен танц на девет изключителни танцьори повежда в мистично пространство между съзнанието и фантазията, между високо технологичното настояще и паметта за архаични времена. Изтънченият и естетски хореографски стил на Фавале му носи определението „поет на танца“. През 2011 г. той е удостоен с Почетен медал на президента на Италия за хореографски талант. Тогава основава и компанията си „Ле Супличи“ и с нея се представя на форуми като Венецианското биенале, Експо 2010 в Шанхай, Единбургския фестивал и др. В музикалната среда на представлението ще се чуят композиции от едни от най-интересните музиканти на съвременната електронна музика като Sigur Ros, Alex Somers, On, Даниела Кативели и др.

Фестивалът продължава да представя и български артисти, установени в чужбина. От няколко години Християн Бакалов, известен предимно като танцьор и хореограф, развива в Белгия трилогия от перформативни инсталации, които изцяло потапят посетителите в богатство от сетивни преживявани. На 6 и 7 юни инсталацията „PURE/ ReaImagination” кани зрителите на необичайна разхода. Тя започва от входа на Драматичния театър и стига до училището „Климент Охридски“, повеждайки ги в поетична вселена, която възниква за всекиго поотделно като поредица от различни провокации за сетивата – допир, движение, светлинни и звукови ефекти. По този начин „PURE/ ReaImagination” изследва сетивната ни връзка с другия, със света около нас и как въображението и историите, които създаваме за него, въздействат на възприятията ни за реалността.

На 7 юни в двора на Археологическия музей зрителите ще могат да видят оригиналния танцов спектакъл „Хаканаи“ на една от водещите в Европа компании в сферата на дигиталните и изпълнителски изкуства – „Адриен М. & Клер Б.“ от Франция. На японски хаканаи назовава нетрайното, временното и отминаващото, препращайки към символната връзка между човека и съня. В представлението танцьорка навлиза в специален куб, който се превръща в среда на движещи се образи, създавани в реално време във взаимодействието между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии. След представлението зрителите ще имат възможност да разгледат отвътре сценичната инсталация.

На 8 юни на сцена „Филиал“ на Драматичния театър фестивалът ще представи за първи път в България и компанията „Лузърс“ от Чехия, която развива нови форми на съвременен цирк, съчетан с танц, акробатика и DJ на сцената. Представлението им „Неудачници“ е зрелищно и атрактивно шоу, заредено артистичност и адреналин. В основата му са изпълнителите от акробатичното дуо DaeMen, превърнали се в телевизионни звезди, след като печелят шоуто „Чехия и Словакия търсят талант“. Представление, подходящо за зрители на всякаква възраст.

В международната селекция са включени също и две от специалните фестивални събития-прожекции. На 2 и 5 юни в Зала „Европа“ във Фестивалния и конгресен център ще се излъчи постановката „Три сестри“ на режисьора Тимофей Кулябин, обявен за „вундеркинд“ на руския театър. От програмата за сателитни излъчвания на представления на Националния театър в Лондон е подбрана изключителната „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен с режисьор Иво Ван Хове – едно от големите имена в съвременния световен театър, и с Рут Уилсън в ролята на фаталната героиня.

Билетите са в продажба и можете да ги намерите на касите на Драматичен театър – Основна сцена, Фестивалния и конгресен център – Варна, както и онлайн на bgbileti.com, а за събитията във ФКЦ – на www.fccvarna.bg.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спешно вдигнаха „Спартан“: Транспортираха пациент от Варна до София

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщават за медия "Нова Варна", че днес (10 май)…

преди 2 часа

Това е най-богатият град в света: Има 350 хиляди милионери и 60 милиардери

След ново проучване стана ясно, че Ню Йорк е най-богатият град в света с 359…

преди 2 часа

Пак ни „прославиха“ в чужбина: Арестуваха българин за въоръжен обир в Австрия

Арестуваният българин е на 29 години. Престъплението е извършено през 2014 година. Отнети са пари…

преди 3 часа

Нов успех за Гришо: Стартира с победа на турнира от сериите „Мастърс“ в Рим

Тенисист номер една на България Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на…

преди 3 часа

От последните минути: Още едно земетресение разлюля Гърция

Още едно земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е разлюляло Гърция преди броени…

преди 4 часа

Неприятна изненада в петък вечер: Тези адреси във Варна остават без вода до късно

От ВиК-Варна съобщават, че още райони във Варна остават без вода до късно тази вечер…

преди 4 часа