Категории: Варна

Варненската опера представя „Сън в лятна нощ“ – ситком като котка, която си гледа опашката

Реклама

Композиторът Христо Йоцов пред Виолета Тончева за респекта към Шекспир и неговия музикален еквивалент, за баланса между сериозното, младежкото и съвременното, разбира се и за джаза, в първия в света мюзикъл по „Сън в лятна нощ“.

Продукция на Държавна опера Варна. Либрето и постановка Костадин Бандутов. Диригент Ганчо Ганчев. Оркестър на Държавна опера Варна и екип на Варненската детско-юношеска опера

31 май 2018, 19.00 – Предпремиерно концертно изпълнение, това съобщават от пресцентъра за „Нова Варна“ от пресцентъра на  ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна.

Христо Йоцов, харизатичен перкусионист, автор на музика и аранжименти за джаз формации и биг-бенд, композитор на симфонична, филмова и театрална музика, а сега вече и на мюзикъл. При това първия мюзикъл по Шекспировия „Сън в лятна нощ“. Как решихте да го направите?

Винаги има пръв път. Привлече ме Ганчо Ганчев, той ме въвлече в тази авантюра и аз приех. Казах си защо пък не. След като знам как добре работи той с децата от Варненската детско-юношеска опера и вярва, че тъкмо аз съм подходящият композитор, защо да му отказвам.

И как се създава музика по Шекспир?

Вече съм композирал музика по Шекспир. „Бурята“ за столичния Куклен театър, един спектакъл за възрастни, който се оказа доста успешен. Сега за „Сън в лятна нощ“ се опитах да спазя, заради себе си, две правила. Първото – да се усеща респекта ми към Шекспир като степен на сериозност и музикален еквивалент на нивото на този велик драматург. Второто – все пак да бъде и младежко, и в някаква степен съвременно, без да минава една определена граница, да не се превърне в кич, следвайки някакви псевдосъвременни „моди“.

Христо Йоцов и кич са несъвместими понятия…

Да, да. Искам да кажа, че музиката не бива да се плъзга към някаква лековатост и че балансът между сериозното и младежкото е от изключително значение.

Труден баланс, постигнахте ли го?

Ще разберем утре на предпремиерното концертно изпълнение (усмихва се). По реакцията на децата съдя дали съм успял, защото децата са искрени и не цепят басма никому. Те определено се палят по мюзикъла и за мен това означава, че нещата се получават.

„Сън в лятна нощ“ изобилства с объркани ситуации, любовни дуети, чувство за хумор и въпреки че за нуждите на мюзикъла либретото е доста олекотено, все пак сложността си остава.

Наистина „Сън в лятна нощ“ е един калейдоскоп от всичко, всъщност на съвременен език бихме го нарекли комедия на ситуациите. Направо си е ситком, защото ситуациите постоянно заплитат и преплитат различни връзки между героите, появяват се нови любовни триъгълници, които се завъртат и няма край… Като котка, която си гледа опашката. Всичко това е много интересно предизвикателство от музикална гледна точка.

Някои дори прокарват паралел между „Сън в лятна нощ“ и Нощта срещу Еньовден, когато според нашенските вярвания небето се разтваря, билките омайват и стават какви ли не чудеса с хората.

Това трябва да е българската връзка в Шекспир (усмихва се).

Въодушевлението сред артистите в Детско-юношеската опера обикновено се измерва с желанието на всички да играят всички роли, а най-добре – главните

И сега е така. Затова са разпределени по двама и трима за всяка главна роля, възможност за изява имат всички. Научили са ролите и ариите си и аз вярвам, че ще се представят добре както сега на концертното изпълнение, така и на премиерата.

Джаз ще чуем ли?

О, да, ще чуете. Колкото повече към края на „Сън в лятна нощ“ вървим, толкова повече джаз и драматизъм ще има.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В понеделник изтича последния срок за пенсионерите, които си получават пенсиите от пощата

Отново напомняме, че последната дата за получаване на майските пенсии е 20 май. Това означава,…

преди 8 минути

Наша гордост: Ружди Ружди отново прослави България

Стана ясно, че Ружди Ружди е на световния връх за пети път в кариерата си!…

преди 14 минути

Кораб потъна в Черно море. Има изчезнали хора

Стана ясно, че трима души са обявени за изчезнали, след като кораб, плаващ под флага…

преди 18 минути

Румен Радев с остра реакция за войната в Украйна

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват в Европа,…

преди 24 минути

Това са датите с магнитни бури до края на месеца

До края на този месец май се очаква да има магнитни бури на следните дати:24…

преди 51 минути

Какво ще бъде времето в неделя по Черноморието

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, предимно значителна и на много места от запад…

преди един час