Училище „Йордан Йовков“ – Вaрна превръща скучните уроци в интересно преживяване за децата

Реклама

Основно училище „Йордан Йовков“ Baрна е съвременно и развиващо се в посока на новите технологии училище, което дава възможност на своите възпитаници да учат и чрез преживяване и използване на съвременни технологии.

То е едно от малкото училища във Варна, които работят успоредно по два международни проекта на английски език по програма Еразъм + ( Сектор Училищни партньорства, Ключова дейност 2) – „Minds On Hands On STEM Goes on“ и “ Communication is the key“.

Една от основните цели на проекта „Minds On Hands On STEM Goes on“ е повишаване интереса на учениците към природонаучните предмети в училище – математика, физика, химия, биология, човекът и природата. За повечето от тях тези предмети са скучни и трудни за разбиране. Едно от основните предимства на STEM обучението е интеграцията на отделените предмети при реализиране на различни практически дейности. Това позволява на учениците да разберат връзките между предметите, които изучават в училище. Помага им да си отговорят на въпроси, като: „Защо ми е необходимо това знание?“, „Къде ще използвам това, което уча?“

Дейностите по проекта позволява надграждане на знанията, получени в рамките учебните часове с извънкласни дейности като конструиране и роботика.

Друга цел на проекта е подобряване на критическото мислене и решаване на проблеми от учениците на принципа на инженерния дизайн в науката. Същността на този дизайн е кръг, състоящ се от различни етапи, при който достигането до последния води автоматично до започване отначало от първия, а именно:

1. Поставяне на социално значима проблемна ситуация пред учениците.
2. Анализиране и съставяне на план за решаването й.
3. Реализация на съставения план съгласно дадени критерии.
4. Оценка на получения резултат и неговата ефективност.
5. Подобряване на получения резултат с цел по-голяма ефективност при решаване на проблема.

Работата върху разрешаване на определен проблем учи учениците да планират, организират и проучват. Практичните занимания спомагат за развиване на способности и умения, необходими за реализацията на проекта. Те използват направените изследвания за създаване на дизайна, тестването, оценката и корекциите в решението. После следва презентиране на практическата разработка. Възможността да обяснят етапите през които са достигнали до финалното решение, им позволява да трансформират знанието в разбиране, а практическата разработка и нейната оценка водят до приложение на знанията, изграждане на способности за анализ и синтез. Учениците са в центъра на осъществяване на всички тези стъпки от инженерния дизайн, което ги прави основни бенефициенти на проекта. Дългосрочна цел пред участниците в проекта е провокиране интереса на учениците им към избор на кариера в тези научни области.

От друга страна учителите имаха възможност да сравнят методите си на работа, да споделят опита си с колегите от държавите партньори. Познанието за културата, традициите и ежедневието на партньорите и опитът, придобит по време на сътрудничеството, ще изградят у участниците чувство на толерантност и отвореност към други образователни практики. Сътрудничеството е отличен начин за професионално и личностно развитие.

В рамките на една седмица – от 25.05.2018 г. до 31.05.2018 г. училището беше домакин на втората за STEM проекта мобилност на ученици и учители от Словения, Португалия, Турция, Естония и България. Представителите на партньорските училища от пет държави съвместно реализираха целите на проекта с подходящи дейности, съгласно предварително разработен план.

Планът от дейности, разработен за срещата, чийто домакин бе ОУ „Йордан Йовков“, включваше:
1. Разработване и провеждане на STЕМ уроци в училище и сред природата.
2. Посещения и провеждане на STEM дейности в:
3. Аквариума и Института по рибарство във Варна
4. Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна
5. Побити камъни и музей на стъклото Белослав
6. Екопарк Варна

Основно училище „Йордан Йовков“ се стреми да обучава възпитаниците си чрез най-новите и най-ефективните педагогически похвати. Това е причината да се включи в този международен проект за прилагане на STEM обучение. В днешно време е необходимо да се наблегне на развитието на базовите способности у всяко едно дете, необходими за хората през следващото десетилетие, а именно: лесна приспособимост, критично мислене, адаптивност в бързо и непрекъснато променяща се среда.

Интервю с г-н Химли Доган, координатор от Турция по проекта „Minds On Hands On STEM Goes on“:

*******
Главен спонсор на наградата този месец:


Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

На прага на Великден и Гергьовден: Има ли промяна в цените на агнешкото?

Остават броени дни до големите празници Великден и Гергьовден. Едно от задължителните неща на трапезата…

преди 4 минути

Икономист ни шашна със страшна прогноза: След 100 години България изчезва ако продължаваме така

От последните данни на НСИ стана ясно, че населението в България продължава да застарява и…

преди 13 минути

Какво се случва с бебето, което беше простреляно в главата с въздушна пушка?

Припомняме, че по-рано този месец стана ясно, че бебе е било простреляно в главата от…

преди 22 минути

Случват се и такива неща: Мъж в България си поръча сешоар онлайн, но получи буркани с марихуана

Сгрешена пощенска пратка провокира огромна изненада у клиент. Той си поръчал сешоар, но вместо това…

преди 28 минути

Мълнии, лава и падащи скали: Вулканът Руанг отново изригна (ВИДЕО+СНИМКА)

Снощи отново изригна вулканът Руанг в източната част на Индонезия. Вулканът озари небето и изхвърли…

преди 38 минути

Кога агнешкото и яйцата могат да се считат за опасни: Ето за какво да следим

Във връзка с наближаващите празници, от БАБХ призовават хората да следят за маркировката на агнешкото…

преди 48 минути