Категории: Варна

„Градски транспорт“ на загуба, „Пазари“ събира стари задължения

Реклама

Почти двойно увеличение на наличните парични средства бележи общинското дружество „Пазари“ във Варна в рамките на две години.

През 2015 г. те са били 1,4 млн. лева, а през 2017 г. – 2,6 млн. лева. Това заяви изпълнителният директор Недко Радев на заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което беше обсъден и приет годишният финансов отчет на дружеството.

Радев уточни, че увеличаването на средствата е в резултат на по-добрата събираемост на вземанията. Не се допуска натрупване на неплатени наеми, допълни той.

„През 2011 г. несъбираемите вземания са били в размер на 89 000 лева. Година по-късно те са 260 000 лева, а през 2015 г. са достигнали 753 000 лева. Има търговци, които дължат по 15 000- 20 000 лева. При сегашното управление тази практика е прекратена. В случай на забавяне на плащанията веднага предприемаме мерки“, каза Радев.

За разлика от минали години дружеството отчита по-малка печалба, но това се дължи на закриването на три пазарни площадки. Във връзка с изпълнението на големи инфраструктурни проекти през 2017 г. бяха закрити пазарите до Автогарата, на ул. „Роза“ и в кв. „Аспарухово“, заради което бяха начислени сериозни амортизации. Недко Радев изрази надежда дружеството да получи общински имоти, на които да изгради нови пазари.

Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.

По време на заседанието бе повдигнат въпросът за охраната, която е денонощна. Поискано бе тя да остане само през тъмната част и през почивните дни, за да се намалят разходите по това перо.

Отговорът бе, че след въвеждането на 24-часова охрана нелоялните търговци на пазарите драстично са намалели. Доста по-малко са и случаите на джебчийски посегателства.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

17-годишен от Варна, вече известен на МВР, пак сгазил лука: Ето какво направил този път

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че е задържан извършител на грабеж на…

преди 2 минути

Мощно земетресение удари вулканичен кратер до Неапол: Хората в паника

Земетресение удари вулканичен кратер близо до Неапол. Регистриран е най-силният трус в региона от десетилетия…

преди 6 минути

Варненската полиция съобщи за задържан провадиец

31-годишен мъж от Провадия е бил задържан в ареста на Четвърто РУ, съобщават за медия…

преди 17 минути

Супер новина за всички зрелостници: Получават допълнителни 4 точки на матурата по БЕЛ

След големия гаф на матурата по БЕЛ, стана ясно, че всички зрелостници ще получат служебно…

преди 22 минути

Наглост във Варна: Мъж открадна портфейл от джоб на инвалидна количка

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че в резултат на предприети незабавни…

преди 30 минути

Край Варна хванаха мъж, седнал зад волана след сериозна почерпка с алкохол

Установеният нарушител е на 46 години и е жител на с. Константинов. От варненската полиция…

преди 35 минути