Категории: Варна

Висок бордюр пречи на хората с увреждания да ползват нов надлез във Варна

Реклама

Висок бордюр ограничава достъпа на хората с увреждания до асансьорите на новия пешеходен надлез във варненския квартал „Аспарухово“.

За този проблем сигнализираМихаил Иванов, който се придвижва по улиците с акумулаторна инвалидна количка. Мъжът се закани, че ако в кратък срок не бъде изградена достъпна среда, ще заведе дело срещу общината във Варна.

Михаил Иванов е на 45 години. Живее във варненския квартал „Аспарухово“ и е обездвижен. Акумулаторната количка е единственият начин да се придвижва из града. Мъжът иска да използва новия пешеходен надлез в квартала. Достъпът до него обаче е отрязан заради непреодолимата височина на бордюра.

Проблемът е, че преди ремонта точно тук на това място имаше естакада, но от месец февруари, от както започна ремонтът, надявайки се, че това ще бъде възстановено, но не. Онзи ден идвам тук на място – няма естакада.
От общината във Варна обясниха, че бордюрът е по-висок, за да се спазят наредбите.

Тихомир Тимов, отдел „Общинска инфраструктура“, Община Варна: Достъпната среда е съгласно наредбата за изграждане на такъв вид среда. Тя се изгражда единствено около пешеходни пътеки. Поради тази причина няма и такъв вид качване и слизане съответно към уличното платно.

За да стигне до асансьорите на надлеза, Иванов трябва да се качи на тротоара от предната спирка, на 300 метра отстояние. Преминаването по тротоара е истинско изпитание за хората в колички – плочките са хлътнали на места, а настилката е неравна.

 На няколко пъти щях да падна с количката през бордюра и да полетя в градинките.

Тихомир Тимов, отдел „Общинска инфраструктура“, Община Варна: Ще бъдат подменени и тротоарите. Предполагам, че поради тази причина човекът се движи по платното за движение, тъй като тротоарите по другите участъци не са в добро състояние. Те ще бъдат подменени и тогава той ще може по-безопасно да се движи по самите тротоари.
Новият пешеходен надлез е на едно от най-натоварените кръстовища. Иванов сподели, че му е трудно да преминава през този участък заради интензивния трафик. Неговото желание е да пресича безопасно през надлеза, когато му се наложи да отиде до районното кметство или до намиращия се наблизо парк.

Просто изпълнителите, които са вършили това нещо, не са отчели, че имаме каквито и да е нужди.
45-годишният мъж предлага и решение. Да се направи една естакада, за да имаме достъп до асансьорите и съответно до спирката, която води до града и обратно.

От общината във Варна се ангажираха да изградят подход за хора в инвалидни колички на около 50 метра от асансьора. Тази идея е включена в проекта за ремонт на бул. „Народни будители“.

Източник: БНТ

*******
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 13 часа

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди 13 часа

Извънредно: Атентат срещу премиера на Словакия

Стана ясно, че премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян и ранен. Имало е…

преди 13 часа

Изумително: Учени откриха гигантска газова планета, пухкава и лека като захарен памук

Астрономи откриха нова газова планета. Тя е по-голяма от Юпитер и изненадващо пухкава и лека…

преди 14 часа

Осъдиха мъж във Варна, откраднал чужда кола и хукнал към Аспаруховия мост

38-годишен е бил осъден за противозаконно отнемане на чужд автомобил и държане на марихуана. Това…

преди 14 часа

Извършени ли са строителни измами на територията на област Варна?

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна се провежда разследване за извършени строителни измами, ощетили…

преди 14 часа