Категории: Варна

Младите и кварталът – можем ли да опазим градската околна среда на Варна?

Реклама

Целта на проекта е да въвлече младежите от район Чаталджа във философията на споделянето в градска среда и да ги ангажира с развитието на собствения квартал – споделянето на общо пространство, ресурси, среда, отговорност, време, идеи, интереси и дейности.

Проектът ще има два основни вида дейности, които да ангажират младите в желаната посока – от една страна, идейни срещи за анализ, планиране и разработване на идеи за кварталната среда, нейното опазване и развитие, включително и организиране на квартално събитие, а от друга – тематични дискусии, прожекции на филми и практични работилници за опазване на околната среда в градски пространства, които ще изграждат в младежите екологични умения за опазване на кварталната среда. Всички тези дейности ще събират участниците заедно, за да ги учат практически на културата на споделяне чрез знания, умения и идеи. Основна част от дейностите ще се провеждат в Място за срещи и идеи „Кубрик“, където е позициониран офисът на ОЦОСУР (на ул. „Сава Радулов“ №14 в района на пазара на цветята на Чаталджа), а останалата част ще се проведат на открито в квартала и в еко-лагера на ОЦОСУР в с. Езерец.

Първото събитие по проекта е на 14 август и ще бъде среща дискусия на тема “Битовата химия – до колко е вредна за нас и дома ни и можем ли да си произведем домашна и безвредна“.

В края на проекта младежите ще генерират серия от идеи за намеса в градската среда на техния квартал с цел неговото опазване и облагородяване, чрез популяризиране културата на споделяне – на пространства, идеи и дейности. ОЦОСУР ще подкрепи разработването и реализирането на тези идеи като проекти, които да търсят подкрепа за осъществяването си като последващи дейности чрез финансиращи програми и подкрепа от местния бизнес.

Културата на споделяне отдолу нагоре (инициативите за споделяне се инициират от самите граждани и се налагат като култура в общността) става все по-популярна в големите европейски градове. Самата култура на споделяне в градовете не е нова, но философията ѝ се е променила във времето. Усещането за общност вече не е движеща сила в градския живот, а глобалните и местните дискусии сега се фокусират върху процеса по споделяне като нова градска култура, необходима да ни помогне в справянето с изчезващите ресурси, замърсяването на въздуха и икономическата криза. Днес градовете се срещат с проблеми като липсата на основни ресурси и повишаването на икономическото неравенство, от една страна, а от друга – с препълването с боклук и различни отпадъци. Поради това, идеята за споделянето се е превърнала в ключова за справянето с тези предизвикателства.

Популярността на инициативите, които се фокусират върху прилагането на различни начини за споделяне, расте все повече сред младите хора в градовете. Младежите се учат да споделят своето време, ресурси, умения, страсти и интереси. Споделени работни места, комунални градини, споделени парцели, гаражни разпродажби, битпазари, кооперативи, градски споделени колелета и споделени обеди със съседите, всичко това потвърждава факта, че споделянето е разрастваща се икономика и култура, но и реалност, която пасва по естествен начин на природата на младите, поради нуждата да правят нещо заедно.

„Младите и кварталът“ се фокусира върху промяна на отношението на младежите в район Чаталджа към собствения им квартал и живота в него, като им създаде усещането за идентичност, собственост и ангажираност към кварталната среда – както към опазването ѝ, така и към нейното развитие и създаване на съвместно съжителство.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кирил Петков: Моите огромни съболезнования на близките. Бог да прости загиналия

Кирил Петков написа публикация в профила си във Фейсбук, след катастрофата край Варна с автомобил…

преди 6 часа

НСО потвърди: Починал е втория шофьор в катастрофата с Кирил Петков край Варна

Около 17.30 часа днес, 16 май, служебен автомобил на Националната служба за охрана е претърпял…

преди 7 часа

Извънредно: Край Варна катастрофира кола на НСО с Кирил Петков. Има загинал

Стана ясно, че днес около 17:30 часа на входа на Аксаково, област Варна, е катастрофирал…

преди 8 часа

Важно съобщение: Временно затварят този булевард във Варна

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони утре за няколко часа ще бъде затруднено…

преди 10 часа

Обявиха добри новини за шофьорските книжки

От Министерството на вътрешните работи (МВР) обявиха, че са отстранени проблемите при част от процедурите…

преди 10 часа

Ето какво каза 100-годишен данъкоплатец пред изпълнителния директор на НАП

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов посети 100-годишен данъкоплатец в къщата му в смолянското с.…

преди 10 часа