Категории: Варна

Тържествено откриха Паметника на българските подводничари във Варна (СНИМКИ)

Реклама

В Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал за тържественото откриване на Паметника на българските подводничари, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

Паметникът беше изграден по идея на Съюза на подводничарите в Република България, с безрезервната подкрепа на командването на Военноморските сили.

Да присъстват на тържествената церемония на кея на Осми отделен дивизион подводни лодки, чиято 64-та годишнина се чества тази година, бяха дошли много адмирали, офицери, старшини и матроси – от запаса и все още служещи във флота.

Снимка: ВМС

Строят на почетния караул прие командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който заедно с председателя на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България капитан І ранг от резерва Станко Станков откри паметника.

Снимка: ВМС

Новоткритият паметник беше осветен с църковен ритуал от иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия.

Снимка: ВМС

В словото си капитан І ранг Станков благодари на онези, които спомогнаха за осъществяването на идеята за този паметник – държавни и неправителствени институции, организации, фирми и хиляди спомоществователи – ветерани и приятели на подводничарите и на военния флот.

Снимка: ВМС

Пред присъстващите контраадмирал Петев отправи думи на признателност към славните първопроходци на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Той благодари и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот.

Снимка: ВМС

Със заповед на министъра на отбраната с награден знак „За достойнство и чест” – първа степен, беше награден капитан ІІ ранг Димитър Върбанов. Наградата беше връчена от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Снимка: ВМС

Венци и цветя в знак на почит и преклонение пред паметта на българските подводничари, които не са вече сред нас, бяха поднесени от членовете на Съюза на подводничарите в Република България, от командира на Военноморските сили, от общинската администрация на Варна, от Съюза на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от много гости на церемонията.

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Почина един от най-известните актьори на всички времена. Звездата от „Титаник“

Стана ясно, че е починал актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард…

преди 9 часа

До броени часове драстично скачат цените на билетите за влак

Както е известно Националният железопътен превозвач променя цените на билетите за пътуване с влак заради…

преди 12 часа

Колко много хора празнуват имен ден утре. Това са имената

Утре е Гергьовден. Както е добре известно Свети Георги е от малкото светци, който е…

преди 12 часа

На връх Великден се навършват 11 години без Чочо Попйорданов

Днес се навършват 11 години от смъртта на Петър Иванов Попйорданов (11 юни 1964 –…

преди 12 часа

Какво става в АЕЦ „Козлодуй”: Спряха пети блок

Днес пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с…

преди 13 часа

Случи се чудо в малко наше село точно за Великден

Стана ясно, че в навечерието на Великден отец Йордан от храм „Св. Пантелеймон“ от с.…

преди 13 часа